Életmód
Miért nem eszünk pulykatojást?
A pulykák gyakran kerülnek a tányérunkra, hasonlóan sok más, háziasított madárhoz, amelyet baromfiként osztályoznak

A természetben a vadpulykák az erdőben, védett helyen alakítják ki fészküket, a kéthetes tojásrakási időszak alatt 9–13 tojásból álló fészekalj jön létre. Noha ez elsőre soknak tűnhet, az állattartók számára a pulykák valójában nem elég szaporák.
Ez bőven elegendő egy új pulykamama számára, hogy sikeresen kikölthesse kicsinyeit. A tojástermelőknek azonban ez nem elég.
Miért nem eszünk pulykatojást?
Csak az Egyesült Államokban körülbelül 2500 pulykatenyésztő telep van. Ez rengeteg pulyka és feltehetően rengeteg tojás, de ezek nem kerülnek a tojáspiacra, mert őszintén szólva nem éri meg.
Míg a házi tyúkok jellemzően szinte mindennap tojnak, addig a pulykák „csak” 32 óránként képesek erre, amely ipari szempontból nem kiugró.
A fajnál ráadásul hét hónapba telik az ivarérettség elérése, szemben a tyúkok öt hónapjával. Mivel a pulykák tartása igen erőforrás- és helyigényes, egyszerűen nem éri meg tojáspiaci céllal tartani őket.
A pulykatojás ehető?
A pulykatojás ehető. A Modern Farm szerint ízük nagyon hasonlít a tyúktojáséhoz, csak kicsit nagyobbak, keményebb héjuk és vastagabb membránjuk van.
A tojások furcsa világa
Kicsit nagyobb méret, keményebb membrán, vastagabb héj – a pulykatojás, bár drága tenyészteni, végül is teljesen „átlagos”, ehető. Ugyanez nem mondható el például a pingvintojásokról.
Robert Headland, a brit Cambridge-i Egyetem Scott Polar Research Institute vezető munkatársa szerint a pingvintojás íze megszokást igényel, „kissé halszagú, mivel a krill a fő táplálékuk. Donald Morrison, aki a Falkland-szigeteken él, az IFLScience-nek elmondta, hogy remek pavlovát lehet belőle készíteni, de a főtt tojás az igazi csemege.