Életmód
Ezért nem ajánlott kevergetéssel hűteni a forró kávét
Nem a legjobb módszer

Azt gondolhatnánk, hogy ha egy hideg kiskanállal kevergetjük a forró kávét (vagy teát), akkor mozgás során levegőt juttatunk az italba, és ezzel segítjük, hogy hamarabb iható tartományba kerüljön a hőmérséklete. Ez viszont sajnos nem így működik. Sőt éppen ellenkező hatást válthatunk ki, ugyanis a kavargatással folyamatosan mozgásban tartjuk a kávét, így a folyadékmolekulák fokozott mozgása kvázi segít szinten tartani az ital hőmérsékletét. A kevergetés eredménye továbbra is meleg, nem pedig hűvösebb kávé lesz.
Kevergetés helyett maradjunk a régi, jól bevált módszernél, és fújjuk a kávét. A lélegzetünkkel ugyanis segítjük, hogy a folyadék átadja a hőt az azt körülvevő levegőnek. Ezzel ugyan csak a forró italok felületét hűtjük, de hasznosabb megoldás, mint a folyamatos kevergetés.
A legegyszerűbb, de kétségtelenül „időigényes” megoldás, ha hagyjuk, hogy a kávé, tea vagy a kakaó magától iható hőmérsékletűre hűljön, vagy adhatunk hozzá esetleg pluszban hideg vizet vagy tejet is.