Életmód

Stresszesebbek lehetünk ezektől az ételektől és italoktól

A vér kortizolszintjét befolyásolhatják

Az étrendünk azt is befolyásolhatja, hogyan kezeljük a stresszt – írja a hazipatika.com.

Stresszesebbek lehetünk ezektől az ételektől és italoktól
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/LB Studios

Egyes ételek és italok befolyásolhatják a vér kortizolszintjét. A stresszhormonként ismert kortizolt a szervezet termeli, és számos funkcióhoz elengedhetetlenül szükséges: többek között az anyagcsere, az energiaszint, a szívműködés, a vérnyomás, a légzés fenntartásához folyamatosan kiegyensúlyozott mennyiségű kortizolra van szükség a véráramban.

A stressz viszont rövid ideig tartó kiugrásokat okozhat a vér kortizolszintjében, és egyes betegségek az ideálisnál magasabbra vihetik az értékét. Ezen kívül a táplálkozás is befolyásolhatja a stresszhelyzetekre adott reakciókat, és egyes ételek és italok emelhetik a kortizolszintet.

Sok szénhidrát

Egyes szénhidráttípusok túlzásba vitele a vércukorszint hirtelen emelkedését okozhatják; a szervezet erre válaszul átmenetileg több kortizolt termelhet. Ezért is érdemes a hozzáadott cukrokból kevesebbet fogyasztani.

Koffein

A koffein is megnövelheti átmenetileg a kortizolszintet: ezt főleg olyan embereknél figyelték meg, akik nem fogyasztják rendszeresen. Azoknak, akik naponta többször is isznak koffeintartalmú italt, általában délután lesz magasabb a kortizolszintjük.

Alkohol

Az alkohol is a kortizol felszabadulását okozza rövid távon. Mind a sok ivás, mind a másnaposság okozhat rövid kortizolszint-ugrásokat.

Több testi tünetei is lehet annak, ha megugrik a kortizolszintünk:

  • zaklatottság, szorongás érzése;
  • alvászavar;
  • szapora szívverés;
  • magas vérnyomás;,
  • súlygyarapodás;
  • csökkent immunitás.

Az, hogy miből mennyit és mikor eszünk, hatással lehet az érzéseinkre, arra is, hogy a stresszt hogyan érzékeljük. Ha bizonyos ideig nem eszünk, például mert böjtölünk, vagy valamilyen beavatkozás miatt éhgyomorra van szükség, akkor is megnőhet átmenetileg a kortizol szintje.

Ugyanakkor egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend segíthet lejjebb vinni a kortizol szintjét. A gyümölcsök és zöldségek gazdagok tápanyagokban és antioxidánsokban, ezért ezek mind az inzulinra, mind a kortizolra is pozitív hatással lehetnek.

A stressz ráadásul stresszevéshez is vezethet: sokan az ételekhez fordulnak, amikor szorongással, szomorúsággal vagy csalódással küzdenek. Ilyenkor gyakran édességekből vagy sült ételekből fogyasztanak többet az érintettek – ezek pedig csak tovább növelhetik a vér kortizolszintjét.

A kortizolszint a terhességre is hatással van, mind az anyára, mind a magzatra. Ha túl magas, akkor nagyobb lehet a kockázata annak, hogy alacsony lesz a születési súly, illetve növekedési problémák is kialakulhatnak.

A stabil vagy optimális anyai kortizolszinthez a B1-vitamin, a B6-vitamin, a C-vitamin, a vas és a réz járulhat hozzá. A zöldségek pedig a magzat alacsonyabb kortizolszintjét okozhatják.

Kapcsolódó írásaink