Életmód

Az étel, amely felveszi a harcot az öregedés ellen

Tele van vitaminokkal, javítja az anyagcserét és támogatja a szervek működését

A máj fogyasztása jelentősen javíthatja az egészséget és elősegítheti a hosszú élettartamot. A benne található aminosavak és a kollagén támogatják az ízületeket és a bőrt az életkor előrehaladtával.

Az étel, amely felveszi a harcot az öregedés ellen
A kecske- vagy birkamáj az egyik leggazdagabb tápanyagtartalmú élelmiszer a Földön, jelentős mennyiségű vasat, cinket, riboflavint, folsavat, B12-vitamint, A-vitamint (a szem számára hasznos), krómot és rezet tartalmaz
Fotó: NurPhoto via AFP/Soumyabrata Roy

Milyen előnyei vannak a májnak?

A hosszabb élet reményében a legtöbb egészségtudatos ember leveles zöldségekhez, antioxidánsokban gazdag teákhoz és úgynevezett szuperélelmiszerekhez, például a chia maghoz fordul. Dr. Berg azonban azt állítja, hogy létezik egy sokkal erősebb öregedésgátló termék, ami különösen a húst kedvelők számára kézenfekvő választás.

„A világ legfiatalítóbb terméke a fűvel tenyésztett állatok mája. Gazdag minden B-vitaminban, cinkben, rézben, koenzim 10-ben és más jótékony anyagokban” – tette hozzá.

Ez a termék gazdag A-vitaminban, ami nagyon fontos a szem, a pajzsmirigy és az immunrendszer, valamint a bőr számára.

Az orvos megjegyzi a hemvas jelenlétét is, amely létfontosságú szerepet játszhat a vérszegénység megelőzésében. A fűvel táplált állatok mája gazdag K2-vitaminban, E-vitaminban, sőt D-vitaminban is.

Ráadásul a májban található aminosavak és kollagén támogathatják az egészséges ízületeket és bőrt az életkor előrehaladtával.

Lism Hodgson táplálkozási szakértő szerint azonban fennáll a túl sok máj fogyasztásának veszélye is, ami A-vitamin-mérgezéshez vezethet.

Az A-vitamin-mérgezés a következőket okozhatja:

– látásproblémák

– bőrelváltozások

– csontfájdalom

A rézmérgezés szintén kockázatot jelent, ha túl sok májat fogyaszt, ami a következőkhöz vezethet:

– vörösvértestek elvesztése

– vese– és szívelégtelenség

– májbetegségek

– agykárosodás

Kinek nem szabad májat ennie?

Vannak bizonyos kategóriák, akiknek korlátozniuk kell a máj fogyasztását, vagy teljesen el kell kerülniük azt:

Vese- vagy májbetegségben szenvedőknek

A máj egy szerv, amely kiszűri a méreganyagokat, ezért ha a máj- vagy vesefunkció károsodott, a használata korlátozott vagy ellenjavallt lehet a szervezetben felhalmozódó mérgező anyagok kockázata miatt.

Terhesség ideje alatt

A máj nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, ami káros lehet a magzatra, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztják. Ezért a terhes nőknek ajánlott korlátozni a fogyasztását – tette közzé a sports.kz.

Magas koleszterinszint esetén

A máj koleszterinben gazdag, ezért a szívbetegségben szenvedőknek vagy a vérben magas koleszterinszinttel rendelkezőknek korlátozniuk kell a fogyasztását.

Kapcsolódó írásaink