Életmód
Az étel, amely felveszi a harcot az öregedés ellen
Tele van vitaminokkal, javítja az anyagcserét és támogatja a szervek működését

Milyen előnyei vannak a májnak?
A hosszabb élet reményében a legtöbb egészségtudatos ember leveles zöldségekhez, antioxidánsokban gazdag teákhoz és úgynevezett szuperélelmiszerekhez, például a chia maghoz fordul. Dr. Berg azonban azt állítja, hogy létezik egy sokkal erősebb öregedésgátló termék, ami különösen a húst kedvelők számára kézenfekvő választás.
„A világ legfiatalítóbb terméke a fűvel tenyésztett állatok mája. Gazdag minden B-vitaminban, cinkben, rézben, koenzim 10-ben és más jótékony anyagokban” – tette hozzá.
Ez a termék gazdag A-vitaminban, ami nagyon fontos a szem, a pajzsmirigy és az immunrendszer, valamint a bőr számára.
Az orvos megjegyzi a hemvas jelenlétét is, amely létfontosságú szerepet játszhat a vérszegénység megelőzésében. A fűvel táplált állatok mája gazdag K2-vitaminban, E-vitaminban, sőt D-vitaminban is.
Ráadásul a májban található aminosavak és kollagén támogathatják az egészséges ízületeket és bőrt az életkor előrehaladtával.
Lism Hodgson táplálkozási szakértő szerint azonban fennáll a túl sok máj fogyasztásának veszélye is, ami A-vitamin-mérgezéshez vezethet.
Az A-vitamin-mérgezés a következőket okozhatja:
– látásproblémák
– bőrelváltozások
– csontfájdalom
A rézmérgezés szintén kockázatot jelent, ha túl sok májat fogyaszt, ami a következőkhöz vezethet:
– vörösvértestek elvesztése
– vese– és szívelégtelenség
– májbetegségek
– agykárosodás
Kinek nem szabad májat ennie?
Vannak bizonyos kategóriák, akiknek korlátozniuk kell a máj fogyasztását, vagy teljesen el kell kerülniük azt:
Vese- vagy májbetegségben szenvedőknek
A máj egy szerv, amely kiszűri a méreganyagokat, ezért ha a máj- vagy vesefunkció károsodott, a használata korlátozott vagy ellenjavallt lehet a szervezetben felhalmozódó mérgező anyagok kockázata miatt.
Terhesség ideje alatt
A máj nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, ami káros lehet a magzatra, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztják. Ezért a terhes nőknek ajánlott korlátozni a fogyasztását – tette közzé a sports.kz.
Magas koleszterinszint esetén
A máj koleszterinben gazdag, ezért a szívbetegségben szenvedőknek vagy a vérben magas koleszterinszinttel rendelkezőknek korlátozniuk kell a fogyasztását.