Életmód

Van, amire nem használható az airfryer

Aki egyszer vásárolt egy forró levegős sütőt, az utána mindent is abban készítene el. Remek, hasznos konyhai berendezés, ami jelentősen megkönnyíti a főzést, ám nem minden készíthető el az airfryerben, sőt van, amit egyenesen tilos beletenni!

Van, amire nem használható az airfryer
Ha nem figyelünk kellően a használatára, a gép veszélyes is lehet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Joan Cros

Az airfryer a koronavírus-járvány alatt lett igazi slágertermék, és ma is töretlen a népszerűsége. Érthető a siker, hiszen gyorsan elkészülnek benne a sült húsok, és egy kis gyakorlással szinte pillanatok alatt fenséges étel varázsolható benne a család asztalára.

Vannak azonban olyan ételek és alapanyagok, melyeket nem ajánlott az airfryerbe tenni, mert komoly bajt okozhatnak. Nemcsak a készülék lesz koszos, de akár égési sérüléseket is okozhatnak. A Mindmegette összeállításából az is kiderül, mit nem szabad ebbe a készülékbe helyezni:

1. Tésztás-szószos ételek

A nyers tésztát nem lehet elkészíteni az airfryerben, hiszen azt forrásban lévő sós vízben kell puhára főzni. De nemcsak a száraztészta tiltólistás, hanem a különféle szaftos-szószos ételek is. A mártások a forró levegős sütőben a keringetés hatására szétfröccsenhetnek, és nemcsak a gép belseje lesz koszos, hanem akár mi is megégethetjük magunkat, amikor kinyitjuk az airfryert. Ha lasagnát, bolognai spagettit készítene, ne az airfryerben tegye!

2. Pattogtatni való kukorica

Jó ötletnek tűnhet a zárt terű airfryerben elkészíteni a popcornt, de apró, darabos élelmiszereket nem szerencsés forró levegős sütőbe tenni. Az airfryerek nem képesek olyan magas hőmérsékletet elérni, amin rendesen kipattogna a kukorica, ráadásul a levegő keringetésének hatására az apró szemek beragadhatnak a fűtőelembe, ha pedig beleégnek, kárt tehetnek a gépben.

3. Szárított fűszerek, magvak

Ugyancsak tilos a készülékbe helyezni minden apró szemű élelmiszert, minden szárított fűszert és olajos magot. A keringetett levegő ezeket szétfújja, feltapadnak az edény belső falára, a fűtőelemre és odaéghetnek. Ha fűszeres húst tesz az airfryerbe, akkor készítsen olajjal nedves pácot és azzal kenje be a húst, ezzel is garantálhatja, hogy a fűszerek megtapadjanak rajta, és ne repüljenek szét.

4. Lágy sajtok

A kiválóan olvadó, lágy sajtok, mint a mozzarella vagy a camembert se kerüljön egymagában az airfryerbe, ugyanis szétfolynak, könnyen letapadhatnak, leéghetnek, és csak bosszúságot okoznak a takarítás során.

5. Szőlő és cseresznye

Az apró gyümölcsök különösen veszélyesek, mivel könnyen szétrobbanhatnak. Ha egy kis kevert süteményt készítene az airfryerben vagy valami szőlős finomságot, jobb, ha lemond róla, ugyanis ha egészben hagyja a gyümölcsöket, azok akár ki is pukkanhatnak. Vágja apró darabokra, és úgy keverje a tésztába, vagy inkább válassza a hagyományos sütőt.

Kapcsolódó írásaink