Életmód

Nem sok magyar meri kipróbálni, pedig ez lehet a diétázók új kedvenc zsiradéka

Magyarországon a marhafaggyút ritkán fogyasztjuk, inkább ipari felhasználásra szánt melléktermékként tekintünk rá. Pedig ez a hagyományos zsír sokkal többre hivatott, és az utóbbi időben egyre kedveltebb lett a paleo, a keto és a carnivore diétát követők körében.

Nem sok magyar meri kipróbálni, pedig ez lehet a diétázók új kedvenc zsiradéka
A marhafaggyút érdemes lehet beemelni az étrendünkbe vagy akár bőrápolási rutinunkba
Fotó: Phanie via AFP/GARO

A marhafaggyú a marha belső szervei körül található, tömör állagú állati zsír, amely szobahőmérsékleten fehér és szilárd. Régen nélkülözhetetlen alapanyag volt a háztartásokban, azonban a növényi olajok térhódításával kiszorult a mindennapi használatból. Most viszont, a természetes és feldolgozatlan élelmiszerek iránti érdeklődés újra a reflektorfénybe helyezte.

A marhafaggyú előnyei:

  • Magas a füstpontja, így kiváló magas hőmérsékleten történő sütéshez.
  • Stabil zsiradék, nem oxidálódik könnyen, mint a finomított növényi olajok.
  • Gazdag természetes zsírsavakban, mint az olajsav (ami gyulladáscsökkentő hatású lehet), a konjugált linolsav (CLA), amely támogatja az anyagcserét, és kis mennyiségben zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaz.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a marhafaggyú főként telített zsírokat tartalmaz, amelyek túlzott bevitele növelheti az LDL („rossz”) koleszterinszintet, ezért mértékkel fogyasztva illeszthető be az egészséges étrendbe.

Marhafaggyú a bőrápolásban: természetes, de nem jön be mindenkinek

A marhafaggyút sokan bőrhidratálásra és ekcéma, pikkelysömör enyhítésére is használják, mivel zsírsav-összetétele hasonló az emberi bőr természetes védőrétegéhez. Ezért népszerű a „clean beauty” irányzatban.

Míg egyesek a természetessége miatt rajonganak érte, mások számára túl zsírosnak és nehéznek tűnhet. Különösen zsíros vagy aknéra hajlamos bőr esetén nem mindenkinél válik be. Tudományos bizonyítékok még korlátozottan állnak rendelkezésre a bőrre gyakorolt hatásairól, így egyéni tapasztalatok alapján érdemes kipróbálni.

Marhafaggyú a konyhában: vissza a gyökerekhez

A marhafaggyú tökéletes választás lehet sütéshez, pirításhoz, vagy akár zsiradékként felhasználva sült krumplihoz, húsokhoz. Mivel stabil szerkezetű, nem bomlik le káros vegyületekre hő hatására, mint sok növényi olaj. Ezzel szemben az iparilag finomított magolajok (pl. napraforgó, repce) hő hatására könnyen oxidálódhatnak, és egészségre ártalmas vegyületeket képezhetnek. Ezen felül a marhafaggyú nem tartalmaz adalékanyagokat, ha tisztított, fűvel táplált állatok zsírjából készült verziót választunk, akkor egy tiszta, természetes zsiradék kerülhet a tányérunkra.

Hogyan készítsünk marhafaggyút otthon?

Szerezzünk be tiszta, fűvel táplált marhától származó faggyút (hentesnél kapható).

Aprítsuk fel, majd egy vastag falú edényben lassú tűzön olvasszuk ki.

Szűrjük le a szilárd részeket, és öntsük üvegbe.

Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni. Hűtőben sokáig eltartható.

A marhafaggyú ugyan ma még kevéssé elterjedt hazánkban, de érdemes lehet beemelni az étrendbe vagy akár bőrápolási rutinunkba – különösen, ha természetes, minimálisan feldolgozott alternatívákat keresünk. Mértékkel, tudatosan használva a marhafaggyú remek kiegészítője lehet a modern, egészségtudatos életmódnak, mutat rá a Mindmegette összeállítása.

Kapcsolódó írásaink