Életmód

Íme, a legjobb hangulatjavító ételek

A boldogsághormont növelik

Egyre több tanulmány igazolja azt, hogy a táplálkozásunk szoros összefüggést mutat az egészségünkkel és a mentális jólétünkkel – írja a life.hu.

Íme, a legjobb hangulatjavító ételek
Az elfogyasztott élelmiszerek is befolyásolják a hangulatot
Fotó: AFP/Phanie/GARO

Az elfogyasztott ételek komoly hatással vannak az önértékelésünkre és a mentális egészségünkre, mely nagy mértékben befolyásolja a mindennapi életünket, a teljesítőképességünket, de akár a gondolatainkat és a viselkedésünket is. A tartós stressz viszont gyengíti az immunrendszerünket, ami a magas vérnyomástól az emésztési zavarokon át az alvászavarig, valamint a hangulatváltozásokig, számos lelki és fizikai betegség kapcsán felmerülhet.

Ahhoz, hogy a boldogsághormont növelő ételek a teljes hatásukat kifejtsék, változatos étrendre van szükségünk!

  • 1. Avokádó

A szakértők évek óta szuperélelmiszerként tartják számon az avokádót. Kiemelkedően gazdag vitaminokban – C-, E-, K- és B6-vitaminban –, antioxidánsokban, magnéziumban, káliumban, béta-karotinban és omega-3 zsírsavakban. Rendszeres fogyasztásának számos pozitív hatása van az egészségünkre nézve, többek között támogatja az emésztést, csökkenti a depresszió kockázatát és a koleszterinszintet.

  • 2. Olajos magvak

Az olajos magvak, mint a dió, pisztácia, mogyoró és a mandula, koncentrált tápanyagtartalmuk miatt már kis mennyiségben is hozzájárulnak egészségünk védelméhez. Gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns hatású tokoferolokban, valamint a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban. Jó kiegészítője lehet müzliknek, joghurtnak és a salátáknak.

  • 3. Étcsokoládé

A keserű csokoládé egyik összetevője segíthet a magas koleszterinszint szabályozásában és a hangulat javításában. A kakaó és a belőle készült csokoládé nemcsak finom, de olyan flavonoid fajtájú vegyületet tartalmaz, ami jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, valamint csökkenti a szorongást, a depressziót és a stresszhormonszintet, egyensúlyba hozza az anyagcserét, és serkenti a bélflóra működését.

  • 4. Tengeri halak

A zsíros halak, mint a lazac és a tonhal, tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyek jót tesznek a szívnek és az elmének. Az omega–3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk miatt védenek a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz, a kognitív betegségek és az asztma ellen is. A legjobb omega-3 élelmiszerforrások a zsíros halak (lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal) és a zöldségek (kelbimbó, spenót, brokkoli).

  • 5. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök finom ízük mellett nagyon egészségesek, remek antioxidáns-források, tele vannak létfontosságú vitaminokkal, zsírsavakkal, ásványi anyagokkal. Erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet, enyhítik a fájdalmat és serkentik az agyműködést. Elsősorban málnát, áfonyát, ribizlit és epret érdemes fogyasztani.

Kapcsolódó írásaink