Életmód

Fiatal akar maradni?

Eláruljuk, mi legyen a tányéron, ha szép és ifjú szeretne maradni!

Talán nem is gondolnánk, de csak néhány tényezőn múlik a bőrünk egészsége. Eláruljuk, mi a fiatalság titka – adta hírül a metropol.hu.

Fiatal akar maradni?
A fokhagyma nemcsak elengedhetetlen fűszer, hanem a kollagéntermelést is fokozhatja
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Turiot/Roulier

A fiatalság titkára sokan úgy gondolnak, mint valami megfoghatatlan és valójában elérhetetlen dologra, pedig számos hétköznapi praktika áll rendelkezésünkre. Nem kell csodaszerekre, vagy kínzó és kíméletlen injekciókra gondolni! Születésünket követően bőrünk tele van kollagénnel, ami az évek előrehaladtával csökken, és emiatt a bőrünk veszít a rugalmasságából. Néhány egyszerű trükkel azonban ez a rugalmasság és fiatalság visszanyerhető, ráadásul mindent megtalálunk a konyhában, amire szükségünk van!

Fiatal bőr, ami örök?

Minden azon múlik, hogy a kollagénserkentést milyen természetes módon érjük el. Dr. Graf szakmai véleménye alapján olyan dolgok is hozzájárulnak egészségünk hosszan tartó megőrzéséhez, mint a napvédelem, a fehérjében és antioxidánsokban gazdag étrend, a minőségi alvás és a megfelelő hidratáltság. Fontos kiemelni, hogy nem minden étel egyformán hasznos a kollagénserkentés szempontjából. A csontleves, a hal, a csirkehús bőre és a tojásfehérje természetes módon gazdag a kollagénben, emellett a C-vitaminban gazdag ételek, mind a citrusfélék és a zöldségek is serkentik a kollagén termelést – írta a life.hu.

A fiatalság három titka: ez kerüljön a tányérunkra!

A halak kollagénből készült csontokkal és szalagokkal rendelkeznek, ezért fogyasztásuk segíthet a bőr egészségnek és rugalmasságának megtartásában. A legtöbb kollagént a hal feje és és szeme tartalmazza, amit nem feltétlen fogyaszt szívesen az ember, de van egy jó hírünk: nem csak étrendkiegészítő formájában, hanem például tonhalas szendvicsben is gond nélkül bevihetjük a szervezetbe a megfelelő mennyiségű kollagént.

A tojásfehérje nagy mennyiségben tartalmaz prolint, amely olyan aminosav, ami segít hozzájárulni a kollagén termeléséhez.

A fokhagyma nemcsak elengedhetetlen fűszer, hanem a kollagéntermelést is fokozhatja. A fokhagyma magas kéntartalmú, ami nyomelem, segít a kollagén szintézisében és megakadályozza annak lebomlását. Ezért ajánlott rendszeresen, ugyanakkor nem mértéktelenül fogyasztani a fokhagymát!

Kapcsolódó írásaink