Életmód

A kávé hasznos, de van egy apró részlet, amit mindenki elfelejt

Milliók kezdik a napot egy csésze kávéval, és nem véletlenül

A tudósok rájöttek, hogy nemcsak a mennyiség, hanem a fogyasztás ideje is hatással van az egészségre.

A kávé hasznos, de van egy apró részlet, amit mindenki elfelejt
A kávé az egyik legjobb a reggel indításában
Fotó: NorthFoto

Az European Heart Journalban közzétett, több mint 40 ezer ember bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a reggeli kávé meghosszabbítja az életet, míg a nap folyamán fogyasztott kávé éppen ellenkezőleg, káros lehet.

Kávé reggel – hosszabb élet

Az eredmények lenyűgözőek: azok, akik csak a nap első felében ittak kávét, ritkábban szenvedtek szívrohamtól, és alacsonyabb volt a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik egész nap kávét ittak, és azoknál is, akik teljesen lemondtak róla.

Aurelio Rojas kardiológus szerint ez a koffein alvási hormonokra – a melatoninra és a kortizolra – gyakorolt hatásával függ össze. Ha délután iszunk kávét, megzavarodik a cirkadián ritmus, nő a stressz szintje és romlik az alvás minősége.

A koffeinmentes kávé is hat

Rojas hangsúlyozza: a pozitív hatás még azoknál is megmarad, akik koffeinmentes kávét isznak. A legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba, és délelőtt igyuk.

A kávé csökkenti a cukorbetegség kockázatát, elősegíti a fogyást, antioxidánsok révén védi a szívet. De a hatás függ a formától és a „kísérőktől” is.

Milyen kávét válasszunk?

— Csak természetesen pörkölt kávét, cukor, szirup, tejszín és zsíros tej nélkül.

— Jobb feketén inni, hogy elkerüljük a felesleges kalóriákat és telített zsírokat.

— A napi adag legfeljebb 4-5 csésze, ami körülbelül 400 mg koffeinnak felel meg.

A dietetikusok emlékeztetnek: egy 250 ml-es csésze körülbelül 95-100 mg koffeint tartalmaz. Vagyis a megengedett mennyiség négy csésze naponta. A legfontosabb, hogy ne osszuk el őket az estig.

Kapcsolódó írásaink