Életmód

Ételek, amelyek megmentik a sejteket a pusztulástól

Tavasszal gyakoribbak a gyulladások

Az akut gyulladás a szervezet természetes védekező reakciója fertőzésre vagy szövetkárosodásra. De a krónikus, alacsony szintű gyulladás elpusztítja a sejteket és a szöveteket, évekig észrevétlen maradva. Az állandó fáradtság, a nyilvánvaló ok nélküli fájdalom, az álmatlanság, a hangulatingadozások olyan korai tünetek, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak, pedig súlyos betegségek kockázatára utalhatnak.

Ételek, amelyek megmentik a sejteket a pusztulástól
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Pancake Pictures

Miért nő a kockázat tavasszal?

Télen a táplálkozás nehezebbé válik, az aktivitás csökken, és sokan gyakrabban szednek gyógyszereket. Tavasszal külső tényezők is hozzájárulnak: a megnövekedett pollen- és allergénszint fokozza a szervezet gyulladásos reakcióját, különösen a krónikus légzőszervi problémákkal küzdő vagy allergiára hajlamos embereknél.

Milyen ételeket kell hozzáadni az étrendhez

Tavasszal a következőknek kell szerepelniük az asztalon:

  • Leveles zöldségek: rukkola, spenót, mángold, cikória

  • Spárga és articsóka, polifenolokban gazdag

  • Fiatal zöldségek és hajtások

Ezek az ételek alacsony cukortartalmúak, és tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és aktív összetevőkkel, amelyek támogatják a mikrobiota egészségét és csökkentik a gyulladást.

Mit kell elkerülni

A gyulladás csökkentése érdekében fontos korlátozni:

  • Túlzott keményítőtartalmú ételek fogyasztása: tészta, kenyér, pékáruk;

  • Hozzáadott cukrot tartalmazó termékek: édességek, sütemények, italok;

  • Túlzott mennyiségű gyümölcs, gyümölcslevek, fehérjetartalmú ételek, különösen húskészítmények.

Az ilyen termékek túlzott fogyasztása savképződést okoz és túlterheli az immunrendszert – derül ki a Pravda cikkéből.

Az egészség a tányéron kezdődik

A gyulladás csökkentése érdekében nemcsak a megfelelő ételek kiválasztása fontos, hanem a túlevés elkerülése, az aktív életmód fenntartása, valamint az alvás és a stressz-szint megőrzése is. A tavasz a tökéletes időszak arra, hogy táplálkozással újraindítsa testét.

Kapcsolódó írásaink