Életmód
Ételek, amelyek megmentik a sejteket a pusztulástól
Tavasszal gyakoribbak a gyulladások

Miért nő a kockázat tavasszal?
Télen a táplálkozás nehezebbé válik, az aktivitás csökken, és sokan gyakrabban szednek gyógyszereket. Tavasszal külső tényezők is hozzájárulnak: a megnövekedett pollen- és allergénszint fokozza a szervezet gyulladásos reakcióját, különösen a krónikus légzőszervi problémákkal küzdő vagy allergiára hajlamos embereknél.
Milyen ételeket kell hozzáadni az étrendhez
Tavasszal a következőknek kell szerepelniük az asztalon:
-
Leveles zöldségek: rukkola, spenót, mángold, cikória
-
Spárga és articsóka, polifenolokban gazdag
-
Fiatal zöldségek és hajtások
Ezek az ételek alacsony cukortartalmúak, és tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és aktív összetevőkkel, amelyek támogatják a mikrobiota egészségét és csökkentik a gyulladást.
Mit kell elkerülni
A gyulladás csökkentése érdekében fontos korlátozni:
-
Túlzott keményítőtartalmú ételek fogyasztása: tészta, kenyér, pékáruk;
-
Hozzáadott cukrot tartalmazó termékek: édességek, sütemények, italok;
-
Túlzott mennyiségű gyümölcs, gyümölcslevek, fehérjetartalmú ételek, különösen húskészítmények.
Az ilyen termékek túlzott fogyasztása savképződést okoz és túlterheli az immunrendszert – derül ki a Pravda cikkéből.
Az egészség a tányéron kezdődik
A gyulladás csökkentése érdekében nemcsak a megfelelő ételek kiválasztása fontos, hanem a túlevés elkerülése, az aktív életmód fenntartása, valamint az alvás és a stressz-szint megőrzése is. A tavasz a tökéletes időszak arra, hogy táplálkozással újraindítsa testét.