Életmód
Édes fegyverek a rák ellen
Tisztítják a beleket, és védik a sejteket

A The Lancet Oncology című folyóiratban 2024 végén megjelent nagy tanulmány szerint a vastagbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rák, és a rákos halálozás második okává vált világszerte. Csak 2022-ben csaknem kétmillió új esetet regisztráltak.
Miért „fiatalodik” a betegség?
A tudósok összefüggésbe hozzák a korai vastagbélrák megugrását az életmódbeli változásokkal: mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás. De ma a fő hangsúly három tényezőn van: a táplálkozáson, a bélmikroflóra állapotán és a gyulladáson.
A MedPulse jelentése szerint a feldolgozott húsban és zsíros ételekben gazdag, de gyümölcsökben és zöldségekben szegény, egészségtelen étrendet egyre inkább a korai rákos megbetegedések lehetséges okának tekintik.
Milyen gyümölcsök segítenek?
Joseph Salhab gasztroenterológus négy olyan gyümölcsöt nevez meg, amelyek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát:
-
Görögdinnye: 26 százalékkal csökkenti a vastagbélrák kockázatát a World Journal of Gastroenterology szerint. Gazdag likopinban, egy antioxidánsban, amely megvédi a sejteket a károsodástól.
-
Alma: a klasszikus „napi egy alma távol tartja az orvost” elméletet a tudomány is alátámasztja. Az alma rostokban és polifenolokban gazdag, amely 25 százalékkal csökkenti a betegségek kockázatát.
-
Kivi: C-vitamin- és rostforrás, 13 százalékkal csökkenti a kockázatot, támogatja az emésztést, az immunitást és a szívet.
-
Citrusfélék: a narancs, a citrom, a grapefruit és a lime 9 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát azáltal, hogy a C-vitaminnak köszönhetően semlegesíti a szabad gyököket.
Mire kell figyelni?
A vastagbélrák tünetei gyakran kevésbé súlyos betegségeknek álcázzák magukat:
-
székletváltozások (hasmenés, székrekedés)
-
vér a székletben
-
a hiányos kiürülés állandó érzése
-
fájdalom és puffadás a hasban
-
hirtelen fogyás
-
ok nélküli fáradtságérzet
Ha ezek a tünetek három hétnél tovább fennállnak, ez ok az orvos felkereséséhez.