Életmód

Nyolc ok, amiért mindennap igyunk uborkalevet

Minden az erőteljes kombinációról szól

Az uborkaital különösen előnyös, ha curryleveleket ad hozzá. Indiából érkezett szakértők elmagyarázták, miért érdemes beiktatni az étrendbe.

Nyolc ok, amiért mindennap igyunk uborkalevet
Az uborkalé (juice) számos ásványi anyagot tartalmaz
Fotó: NorthFoto

A curryleveles uborkalé az Ayurveda rajongói körében igazi szuperételnek számít. Minden az erőteljes kombinációról szól: az uborka frissít, hidratál és tisztít, míg a trópusi Murraya koenigii fából származó currylevelei antioxidánsok forrásaként és természetes emésztést serkentőként működnek.

A Times of India elmagyarázta, hogyan hat ez az ital a szervezetre, és mi történik, ha mindennap issza.

Curryleveles uborkalé: egészségügyi előnyök

1. Gyengéden tisztítja a szervezetet

Az uborka közel 95 százaléka víz, ami azt jelenti, hogy kiválóan eltávolítja a méreganyagokat. A curryleveleket az ájurvéda májerősítő szernek tekintik. Együtt beindítják a szervezet gyengéd tisztítását és támogatják a bél mikroflóráját.

2. Javítja a bőr állapotát

Ha rendszeresen iszik uborkalevet curryvel, akkor bőre hidratált és sima marad. Az a helyzet, hogy a currylevélben található A- és C-vitamin segít leküzdeni a gyulladást és az öregedés első jeleit, az uborka pedig természetes hidratálóként működik.

3. Erősíti a hajat és megakadályozza a hajhullást

A curryleveleket Indiában hagyományosan hajápolásra használják, olajokhoz és pasztákhoz adják. Megakadályozzák a hajhullást, elősegítik a hajnövekedést és még az ősz haj megjelenését is lassítják. A szilíciumban és kénben gazdag uborkával együtt igazi elixírt kapunk a hajért számol be a Sports.kz a Doctorpiter.ru- ra hivatkozva.

4. Javítja az emésztést

Az uborka megnyugtatja és csökkenti a bélgyulladást, a curry levelei pedig serkentik az emésztőenzimek termelődését. A belőlük készült ital segít a puffadáson, a székrekedésen és az evés utáni elnehezülésen.

5. Segít a fogyásban

A gyümölcslé alacsony kalóriatartalmú, és a folyadék mennyisége miatt az étvágyat is csökkenti. Ugyanakkor az is fontos, hogy az étrend többi részét mérsékelten és kiegyensúlyozottan tegyük.

6. Stabilizálja a vércukorszintet

Tanulmányok kimutatták, hogy a curry levelei növelik a sejtek inzulinérzékenységét és csökkentik az oxidatív stressz szintjét. Különösen előnyös, ha éhgyomorra iszik gyümölcslevet – segít a glükózszint szabályozásában, és különösen fontos az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség esetén.

7. Támogatja a szív egészségét

Az uborkából származó kálium segít szabályozni a vérnyomást, a curry levelében lévő antioxidánsok pedig csökkentik a „rossz” koleszterinszintet és növelik a „jó” koleszterinszintet. Együtt kiváló természetes támaszt nyújtanak az ereknek és a szívnek.

8. Erősíti az immunitást

A curry levelei természetes fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaznak, az uborka pedig fenntartja a vízháztartást és vitaminokkal látja el a szervezetet. Ennek eredményeként a szervezet védekezőképessége megerősödik, különösen a hideg évszakban.

Kapcsolódó írásaink