Életmód

Melyik kávé okozhat szívinfarktust?

A kardiológus véleménye

Néhány népszerű kávéital kockázatot jelenthet a szív egészségére. Ezt Sam Setareh kardiológus nyilatkozta.

Melyik kávé okozhat szívinfarktust?
A kávét is csak mértékkel ajánlott fogyyasztani
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Soeren Stache

A szakember szerint különös elővigyázatossággal kell eljárni az édes kávéfajtáknál, mint például a caramel macchiato és a frappuccino. Túl sok cukrot, kalóriát és egészségtelen zsírokat tartalmaznak, amelyek negatívan befolyásolhatják a szív- és érrendszer működését.

„A túlzott cukorfogyasztás károsíthatja az erek falát, provokálhatja az érelmeszesedéses plakkok kialakulását, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét, valamint cukorbetegség és artériás magas vérnyomás kialakulásához vezethet” – jegyezte meg Setareh.

A kardiológus azt javasolta, hogy hagyjanak fel az ilyen italokkal a biztonságosabb lehetőségek, például a klasszikus eszpresszó javára. A cukor alternatívájaként a fahéj hozzáadását javasolta a kávéhoz – ez a fűszer számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Növényi tej használata is elfogadható, de érdemes cukrozatlan fajtákat választani.

Kapcsolódó írásaink