Életmód
A hosszú élet elixírje
A lila csoda

Milyen előnyei vannak az édesburgonyának?
Dan Buettner, a hosszú élettartam szakértője megosztotta azokat a kulcsfontosságú szokásokat, amelyeket bizonyos régiókban megfigyeltek, beleértve Görögországot, Kaliforniát, Costa Ricát, Olaszországot és a dél-japán Okinawa-szigeteket.
Az okinawai diéta kulcsfontosságú összetevője a széles körben fogyasztott édesburgonya, különösen a lila fajta, amely gazdag antocianin tartalmáról ismert.
Ez a tartalom számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, a gyulladáscsökkentő tulajdonságoktól és a jobb látástól és a szív egészségétől a cukorbetegség kezeléséig.
Az okinavaiak, a Föld leghosszabb életű emberei közé tartoznak, napi kalóriájuk több mint 60 százalékát ezekből a színes, tápanyagban gazdag gyökérzöldségekből szerzik be - magyarázta.
Egy tanulmány kimutatta, hogy az okinawai hosszú élettartam nagyrészt a lila édesburgonyára támaszkodó étrendnek köszönhető. Az 1600-as évektől kezdődően úgy tartják, hogy a japán sziget lakói a rizst – amelyet nem tudtak hatékonyan termeszteni – a Kínából importált édesburgonyára cserélték.
A lila árnyalat az antocianinokból, antioxidánsokból származik, amelyek javítják a szív egészségét és potenciálisan csökkentik a „rossz” koleszterinszintet. Úgy gondolják, hogy ezek az egészséges zöldségek nem játszanak szerepet a koleszterin felhalmozódásában, így ideális választás – írta meg az RBC-Ukraine a Surrey Live weboldalra hivatkozva.
Kinek kell kerülnie az édesburgonya fogyasztását
A lila édesburgonya (a többi édesburgonyához hasonlóan) a legtöbb ember számára általában egészséges és biztonságos. Vannak azonban olyan kategóriák, amelyekkel óvatosnak kell lenni:
– édesburgonyára vagy más gyökérzöldségre allergiások
– Vesekövesek – az édesburgonya oxalátokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a vesekő kialakulásához, különösen azoknál, akiknél fokozott a hajlam erre.
– Cukorbetegek – Bár a lila édesburgonyának alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos burgonyának, mégis tartalmaz szénhidrátot. Szükséges az adag és a vércukorszint ellenőrzése.
– gyomor-bélrendszeri rendellenességek esetén – a nagy mennyiségű rost érzékeny embereknél puffadást, gázképződést vagy hasmenést okozhat.