Életmód

Öt jel, hogy a tojás megromlott

A húsvét igazi szimbóluma, de veszélyes lehet

A tojás népszerű étel és a húsvét igazi szimbóluma, de veszélyessé válhat, ha megromlik.

Öt jel, hogy a tojás megromlott
A tojás színe, szaga, foltjai jelezhetik ha fogyasztásra már alkalmatlan
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A szín megváltozott

Ha szürke vagy feketés foltokat és karikákat vesz észre a tojáson, az biztosan elromlott. Valószínűleg baktériumok kerültek bele.

Illetve, ha feltörsz egy tojást és egy kicsit megváltozik a színe a belsejében, az azt is jelenti, hogy megromlott.

A tojás színének megváltozása több dolgot jelezhet: itt vannak a fő lehetőségek:

– a főzés utáni szürke vagy zöldes sárgája nem a romlás jele, hanem a vas és a kén közötti kémiai reakció eredménye a hosszan tartó főzés során

– a zöld, kék, rózsaszín vagy fekete fehér vagy sárgája rossz jel. Ez a szín baktériumok vagy gombák fejlődését jelezheti. Ilyen tojást nem szabad megenni.

– vörös vagy barna foltok a fehérjében – általában ártalmatlanok, ezek a peteképződés során képződő vérrögök. De ha kétségei vannak a szagával vagy az állagával kapcsolatban, jobb, ha nem kockáztat, és kidobja.

Kellemetlen szag

Ez egy újabb jele annak, hogy a tojás már nem alkalmas fogyasztásra, és fennáll a mérgezés veszélye. A jó minőségű tojás semleges illatú, míg a romlott tojás savanyú vagy gázszagú.

Amikor a tojás megromlik, a benne lévő fehérjék bomlásnak indulnak, hidrogén–szulfidot képezve, amely jellegzetes rothadt szagot ad.

Ez a szag akkor is előfordul, ha a tojást helytelenül tárolták: túl magas hőmérséklet, túl hosszú tárolási idő vagy levegőhöz jutás (ha a héj megrepedt).

Még a főtt tojás is megromolhat és kellemetlen szagot válthat ki, ha 3–5 napon túl hűtőszekrényben tárolják, írja a Sports.kz.

Csúszós textúra

A csúszós tojás textúrája (különösen a héján vagy a fehérjén) több dologra is utalhat:

– a tojás megromlott – a csúszós vagy ragadós felület gyakran bakteriális szennyeződés jele. Ha kellemetlen szag is van, feltétlenül dobja ki.

– penész vagy biofilm – néha a tojást vékony, csúszós fólia borítja, amely baktériumok vagy gombák tevékenysége következtében képződik. Ez a tojás már nem alkalmas fogyasztásra.

– páralecsapódás miatti nedvesség (ha a tojás a hűtőszekrényből van) – ha a tojást most vették ki a hűtőszekrényből, akkor páralecsapódás jelenhet meg rajta, amit tévesen nyálkahártyaként érzékelnek. De az ilyen kondenzátum csak víz, nem lesz ragadós vagy viszkózus.

A tojás lebeg

A felhajtóerő teszt elvégzéséhez töltsön meg egy tálat vízzel (legyen elég nagy ahhoz, hogy teljesen elmerítse a tojást). Óvatosan helyezze bele a tojást, és nézze meg, hogy süllyed–e vagy lebeg.

Ha lebeg, megromlott és ki kell dobni.

Törje fel a tojást egy tálba, és ellenőrizze, hogy nincs–e furcsa szaga vagy szokatlan megjelenése, mielőtt eldönti, hogy felhasználja–e vagy eldobja. A romlott tojásnak kellemetlen szaga lesz.

A friss tojás mindig lesüllyed egy edény aljára, és nem úszik.

Fröccsenő hang tojás rázáskor

Ez egy fontos jelzés, amely a következőket jelezheti:

– a tojás öreg vagy romlott – a friss tojásban a sárgája és a fehérje szorosan bent van, így felrázva alig „reccsen”. Ha fröccsenő hangot hall, vagy valami csikorog belülről, a tojás már nem friss.

– mikrorepedés lehet – néha megreped a tojás és levegő jut be. Ez is „csillanó” hangot okoz. Az ilyen tojás gyorsan megromlik, még akkor is, ha kívülről egésznek tűnik.

Kapcsolódó írásaink