Életmód

Ez történik a szervezetünkkel, ha lemondunk tejtermékekről

Az elmúlt években nagy trend lett a tejmentes táplálkozás

Vannak, akik laktózintolerancia miatt kényszerülnek lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mások saját meggyőződésük miatt döntenek így. Fontos azonban megérteni, hogy az ilyen változások hatással lesznek a szervezet működésére.

Ez történik a szervezetünkkel, ha lemondunk tejtermékekről
A tejtermékekre továbbra is szüksége van a szervezetnek
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Hogyan változik az emésztés?

A laktózérzékenyek számára a tejtermékekről való lemondás életmentő lehet puffadás, görcsök, gázképződés és hasmenés miatt. Ezenkívül a kutatások azt mutatják, hogy a tejmentes diéta javíthatja a bélflórát, csökkentheti a gyulladást és támogatja a hasznos baktériumok növekedését.

Sérülnek a csontok?

A tejtermékek a kalcium és a D-vitamin fő forrásai, amelyek szükségesek az erős csontokhoz és fogakhoz. Ha alternatívák nélkül lemond róluk, az növelheti a csontritkulás kockázatát. Ezért fontos, hogy levélzöldséget, dióféléket, magvakat, halat iktasson be az étrendjébe, és szükség esetén vegyen étrend-kiegészítőket is – írta meg a sports.kz.

Hasznos kizárnia a tejet az étrendjéből?

Ha szervezete jól megemészti a tejtermékeket, nincs oka lemondani róluk. De ha kellemetlenséget okoznak, akkor fontos az étrend kiegyensúlyozása, hogy ne legyen tápanyaghiány.

Kapcsolódó írásaink