Életmód
Négy termék, amely csökkentheti a rák kockázatát
Megőrzi az egészséget és meghosszabbítja az életet

Do Thi Lan, a hanoi Tam An Egyetemi Kórház táplálkozási szakértője szerint a teljes kiőrlésű gabonát, a hüvelyeseket és a halat hangsúlyozó étrend, amely korlátozza a vörös hús és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, megőrzi az egészséget és meghosszabbítja az életet.
Íme négy élelmiszercsoport, amelyek különösen fontosak a rák megelőzésében:
1. Teljes kiőrlésű termékek
A zab, a quinoa, a barna rizs, a bulgur mind a teljes kiőrlésű gabonák példái, amelyek megtartják a szem mindhárom részét: a héjat, az endospermiumot és a csírát – írta meg a Pravda.
-
A héj rostokban gazdag, ami támogatja a bélrendszer egészségét és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
-
Az endospermium energiaforrás, keményítőt, néhány fehérjét és B-vitamint tartalmaz.
A teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása segíti az emésztést, normalizálja az anyagcserét, és fontos eleme a rákellenes diétának.
2. Gyümölcsök és zöldségek
Friss, szezonális, változatos. Ezek képezik a szervezet antioxidáns védelmének alapját.
A gyümölcsök és zöldek gazdagok C-, E-vitaminban, karotinoidokban és fitokemikáliákban, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól és a gyulladástól.
-
Csökkenti a szájüregi, gége-, nyelőcső-, gyomor- és tüdőrák kockázatát.
-
Segítenek szabályozni a cukorszintet és a vérnyomást, és jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre.
-
Tartsa meg az egészséges testsúlyt, amely fontos tényező a rák minden típusának megelőzésében.
3. Hüvelyesek
A szójabab, a vörösbab és a feketebab fitoösztrogéneket, különösen izoflavonokat tartalmaz, amelyek:
-
szabályozzák a hormonális egyensúlyt,
-
csökkentik a gyulladást,
-
erős antioxidáns hatással bírnak.
A vörös és fekete babban található antocianinok különösen értékesek – védik a DNS-t, csökkentik a mutációk valószínűségét, és elősegítik a hosszú élettartamot. A hüvelyesek nemcsak a vegetáriánusok fehérjéi, hanem számos betegség ellen pajzsot jelentenek, beleértve a mell- és prosztatarákot is.
4. Halak
A hal kiváló minőségű fehérje, B-vitamin, kálium, szelén és ami a legfontosabb, omega-3 zsírsav forrása.
Legjobb képviselői a makréla, a szardínia, a hering és különösen a lazac. Omega-3:
-
csökkenti a krónikus gyulladást,
-
erősíti a szívet,
-
véd az anyagcserezavaroktól,
-
potenciálisan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
Heti 2-3 alkalommal ajánlatos halat fogyasztani. Ideális sütve vagy párolva.
Ahogy Do Thi Lan táplálkozási szakértő hangsúlyozza, egyetlen diéta sem nyújt 100 százalékos garanciát a betegségek ellen. De a teljes, természetes élelmiszerek rendszeres választása befektetés a jövőbe, különösen, ha ezek a döntések életmóddá válnak.