Életmód

Érdemes cukorhelyettesítőket használni?

A mesterséges édesítőszerek, mint a szukralóz, nemcsak az ízlelőbimbóinkat csapják be, hanem a pénztárcánkat is. Egy új kutatás szerint ugyanis nemcsak hogy nem segítenek a diétában, de még fokozhatják is az éhségérzetet – írta meg az Origo.

Érdemes cukorhelyettesítőket használni?
A cukorhelyettesítő összezavarhatja az agyat (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Phanie/GARO

Egy új kutatás szerint a mesterséges édesítőszerek, például a szukralóz, olyan változásokat idézhetnek elő az agyban, amelyek fokozzák az éhségérzetet – írja a Fox News.

A szuklarózt, vagy E955-öt világszerte használják a cukor helyettesítésére. A szuklarózt cukorból készítik, de a molekuláját úgy módosítják, hogy a szervezet ne tudja lebontani, ezért nem tartalmaz kalóriát. Körülbelül 600-szor édesebb, mint a cukor, és hőálló, tehát sütéshez-főzéshez is használható.

Szakértők szerint azonban a szuklaróz megemeli az aktivitást a hipotalamuszban, ami többek között felelős az étvágy szabályozásáért is – derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Keck Orvosi Karának tanulmányából.

„Különösen a túlsúlyos alanyoknál volt megfigyelhető a fokozott agyi aktivitás a hipotalamuszban a szukralóz fogyasztása után, amely növekvő éhségérzettel járt együtt” – mondta Katie Page endokrinológus, a tanulmány társszerzője.

A cukorhelyettesítő tehát összezavarhatja az agyat, és a fogyasztása után még éhesebbnek érezhetjük magunkat, ami hátráltathatja az esetleges diétát.

A szakértő szerint ezek az anyagok összezavarják az agyat. Az alany érzékeli az édes ízt, tápanyag azonban nem érkezik mellé, így az agy becsapottnak érzi magát, és megnövekszik az éhségérzet.

A tanulmányban 75 résztvevőt vizsgáltak, akik három féle innivalót kaptak. Volt, aki sima vizet ivott, volt, aki szuklarózzal édesített italt, míg az utolsó csoport cukros üdítőt kapott. Azoknál, akik a szuklaróz tartalmú innivalót itták meg, fokozódott a hipotalamusz aktivitása, és éhesebbnek érezték magukat, különösen a túlsúlyos résztvevők.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy míg a cukor emelte a jóllakottságot jelző hormonok szintjét a vérben, a szukralóz nem váltotta ki ugyanezt a hatást.

Bár hosszú távú vizsgálatok még nincsenek, az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek fokozzák az éhségérzetet, ezáltal hamar dugába dőlhet a kemény fogyókúra.

Ráadásul a cukorhelyettesítők sokszor méregdrágák, így ha a diéta miatt helyettesítenénk csak a cukrot, jól gondoljuk meg, hogy érdemes-e váltani.

Kapcsolódó írásaink