Életmód
A legkárosabb sajt, mely szinte mindenhol kapható
Mutatjuk a veszélyeit

Létezik olyan sajttermék, amely szinte minden szupermarket és bolt polcain megtalálható, de rendszeres fogyasztása jelentős egészségkárosodást okozhat. Ez pedig az ömlesztett sajt.
Mi a veszélye az ömlesztett sajtoknak?
Ömlesztett sajt rúdban vagy háromszögben, esetleg ízesített formában – ezek a termékek megfizethető árukkal, könnyű fogyaszthatóságukkal és sokszor kellemes krémes ízükkel vonzónak tűnhetnek. Összetételük azonban távolról sem ideális, és jelentősen eltér a természetes kemény sajtétól vagy túróétól.
Az ömlesztett sajtok alapja gyakran nem a legjobb sajt alapanyag. A fő probléma azonban számos olyan összetevő hozzáadása, amelyek csökkentik a gyártási költségeket, és megadják a terméknek a kívánt állagot és eltarthatóságot:
Növényi zsírok
Sok „sajttermékben” (az elnevezés az állati zsírok helyettesítésére utal) a tejzsírt részben vagy egészben olcsóbb, gyakran hidrogénezett növényi olajokkal helyettesítik (amelyek káros transzzsírokat tartalmazhatnak). Ez csökkenti a termék tápértékét, és negatívan befolyásolhatja a szív- és érrendszert.
Olvadó sók (foszfátok)
A homogén, képlékeny állag eléréséhez speciális sókat, főként foszfátokat használnak (a címkéken E339, E450, E451, E452 jelöléssel szerepelhetnek). A foszfátok túlzott fogyasztása étellel megzavarhatja a kalcium-foszfor anyagcserét a szervezetben, negatívan befolyásolhatja a veseműködést és a csontok egészségét.
Túlzott só (nátrium)
Az ömlesztett sajtok gyakran sok sót tartalmaznak, ami a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek jelentős kockázati tényezője.
Cukor, aromák, tartósítószerek
Az íz javítása és az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében cukrot, mesterséges aromákat, színezékeket és tartósítószereket adnak a készítményhez.
Az ömlesztett sajtok és sajttermékek rendszeres fogyasztása a következőket okozhatja:
– megnövekedett vérnyomás;
– a potenciális transzzsírok, a növényi eredetű telített zsírok és a túlzott só a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli;
– az ásványi anyagcsere megzavarása és a foszfátfelesleg miatti lehetséges a vese- és csontproblémák kialakulása;
– a tápanyagok bevitelének csökkenése;
– az ilyen termékek lényegesen kevesebb fehérjét és kalciumot tartalmaznak a természetes sajtokhoz képest;
– a test megterhelése „kémiai anyagokkal”;
– a nagyszámú adalékanyag további stresszt okoz a szervezet rendszereiben.
Természetesen, ha időnként elfogyasztunk egy szendvicset ömlesztett sajttal, az nem okoz katasztrofális károkat. Érdemes azonban emlékeztetni magunkat rá, hogy nem célszerű a napi étrendünk részévé tenni.