Életmód

A legkárosabb sajt, mely szinte mindenhol kapható

Mutatjuk a veszélyeit

A sajt az egyik legkedveltebb étel. Salátákhoz, ételekhez vagy csak úgy magában is rendkívül ízletes, ráadásul értékes fehérje- és kalciumforrás. Azonban nem minden sajtfajta egészséges – némelyik kifejezetten káros lehet az egészségre – írja a sports.kz.

A legkárosabb sajt, mely szinte mindenhol kapható
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Létezik olyan sajttermék, amely szinte minden szupermarket és bolt polcain megtalálható, de rendszeres fogyasztása jelentős egészségkárosodást okozhat. Ez pedig az ömlesztett sajt.

Mi a veszélye az ömlesztett sajtoknak?

Ömlesztett sajt rúdban vagy háromszögben, esetleg ízesített formában – ezek a termékek megfizethető árukkal, könnyű fogyaszthatóságukkal és sokszor kellemes krémes ízükkel vonzónak tűnhetnek. Összetételük azonban távolról sem ideális, és jelentősen eltér a természetes kemény sajtétól vagy túróétól.

Az ömlesztett sajtok alapja gyakran nem a legjobb sajt alapanyag. A fő probléma azonban számos olyan összetevő hozzáadása, amelyek csökkentik a gyártási költségeket, és megadják a terméknek a kívánt állagot és eltarthatóságot:

Növényi zsírok

Sok „sajttermékben” (az elnevezés az állati zsírok helyettesítésére utal) a tejzsírt részben vagy egészben olcsóbb, gyakran hidrogénezett növényi olajokkal helyettesítik (amelyek káros transzzsírokat tartalmazhatnak). Ez csökkenti a termék tápértékét, és negatívan befolyásolhatja a szív- és érrendszert.

Olvadó sók (foszfátok)

A homogén, képlékeny állag eléréséhez speciális sókat, főként foszfátokat használnak (a címkéken E339, E450, E451, E452 jelöléssel szerepelhetnek). A foszfátok túlzott fogyasztása étellel megzavarhatja a kalcium-foszfor anyagcserét a szervezetben, negatívan befolyásolhatja a veseműködést és a csontok egészségét.

Túlzott só (nátrium)

Az ömlesztett sajtok gyakran sok sót tartalmaznak, ami a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek jelentős kockázati tényezője.

Cukor, aromák, tartósítószerek

Az íz javítása és az eltarthatóság meghosszabbítása érdekében cukrot, mesterséges aromákat, színezékeket és tartósítószereket adnak a készítményhez.

Az ömlesztett sajtok és sajttermékek rendszeres fogyasztása a következőket okozhatja:

– megnövekedett vérnyomás;

– a potenciális transzzsírok, a növényi eredetű telített zsírok és a túlzott só a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli;

– az ásványi anyagcsere megzavarása és a foszfátfelesleg miatti lehetséges a vese- és csontproblémák kialakulása;

– a tápanyagok bevitelének csökkenése;

– az ilyen termékek lényegesen kevesebb fehérjét és kalciumot tartalmaznak a természetes sajtokhoz képest;

– a test megterhelése „kémiai anyagokkal”;

– a nagyszámú adalékanyag további stresszt okoz a szervezet rendszereiben.

Természetesen, ha időnként elfogyasztunk egy szendvicset ömlesztett sajttal, az nem okoz katasztrofális károkat. Érdemes azonban emlékeztetni magunkat rá, hogy nem célszerű a napi étrendünk részévé tenni.

Kapcsolódó írásaink