Életmód

Halak és tenger gyümölcsei, melyeket csak óvatosan szabad fogyasztani

Valóban a feldolgozatlan termékek jelentik a legnagyobb veszélyt?

Az emberre veszélyes paraziták nem mindenféle tengeri herkentyűben vannak jelen, mondta Vlagyimir Voronin állatorvos, számol be a Sports.kz.

Halak és tenger gyümölcsei, melyeket csak óvatosan szabad fogyasztani
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Creative Touch Imaging Ltd.

Halat és tenger gyümölcseit csak óvatosan szabad fogyasztani. A feldolgozatlan termékek jelentik a legnagyobb veszélyt. Megcáfolta azt a tévhitet, hogy nem lehet enni olyan tengeri ételeket, amelyeket általában nyersen vagy minimális feldolgozással szolgálnak fel – osztrigák és tengeri sünök, kagylók és fésűkagylók. Ez valójában nem így van.

A szakértő szerint, ha a gerincteleneket tiszta tengerekből fogták ki, akkor nyugodtan fogyaszthatók.

„Európában a nagyvárosok környékén a víz elég erősen szennyezett, így fennáll a bélfertőzés veszélye” – pontosította az orvos.

Egy másik dolog a halak és a tintahalak. Bennük gyakran találhatók az emberre veszélyes paraziták, mint az anisakidák. A gondos ellenőrzés és a fagyasztás minimalizálja a kockázatokat, de a hőkezelés elhanyagolása még mindig lehetetlen.

Kapcsolódó írásaink