Életmód
Mindent a tavasz kedvenc gyógynövényéről
A medvehagyma számtalan pozitív hatásáról ismert

Sok ember számára a medvehagyma a tavaszi konyha elengedhetetlen része. Az aromás vadfüvek már márciusban elkezdenek kihajtani erdeinken és rétjeinken, és jellegzetes fokhagymás illatát árasztják. A fűszernövény íze is hasonló a fokhagymához, bár kevésbé intenzív.
Nem csoda: a medvehagyma (Allium ursinum) az alliumok családjába tartozik, ezért közeli rokonságban áll a fokhagymával, a hagymával és a metélőhagymával. Ezért a medvehagymát medvehagymának vagy erdei fokhagymának is nevezik.
Hol terem a medvehagyma?
Régiótól függően márciustól májusig gyűjthet medvehagymát a természetben. Árnyas lombhullató erdőkben, valamint patakok és folyók parti erdeiben nő. A medvehagymát azonban mindig virágzás előtt érdemes leszedni, mert ekkor levelei egyre keserűbbé és rostosabbá válnak.
Amit azonban különösen fontos tudni, az az, hogy a növénynek két mérgező párja van: a gyöngyvirág és az őszi sáfrány.
Ha nem biztos benne, vásároljon medvehagymát a heti piacon vagy egy jól felszerelt szupermarketben. Alternatív megoldásként könnyedén termesztheti saját maga a kertben vagy cserépben .
Egészséges a medvehagyma?
A medvehagyma többféleképpen elkészíthető. Van, aki salátába keveri, van, aki például pestót vagy medvehagymás vajat készít belőle. A medvehagymás meleg ételek receptjeinek listája is hosszú. Ez felveti a kérdést: valójában mennyire egészséges a gyógynövény?
Az allium növények, amelyekhez a medvehagyma tartozik, általában gazdagok másodlagos növényi anyagokban – különösen kéntartalmú illat- és ízanyagokban, a szulfidokban – hangsúlyozza Silke Restemeyer, a Német Táplálkozási Társaság (DGE) sajtószóvivője. A szulfidokhoz többek között koleszterinszint-csökkentő és antioxidáns, azaz sejtvédő tulajdonságok kapcsolódnak.
A medvehagyma mindenekelőtt tele van C-vitaminnal – 100 grammonként 150 milligrammot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a medvehagyma még több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és a citrom (100 grammonként körülbelül 50 milligrammot).
A vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, és központi szerepet játszik az immunrendszer működésében. Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, mint például a kötőszövet (kollagén), a csontok és a fogak felépítésében.
Egyéb egészséges összetevők
Az erdei fokhagyma béta-karotinban is gazdag, amely az A-vitamin előfutára (A-provitaminnak is nevezik). Az A-vitamin többek között nélkülözhetetlen a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez.
A medvehagyma további fontos tápanyagai közé tartozik a kálium és a vas ásványi anyagok. A kálium különösen fontos az izmok és az idegek számára. A szervezetnek vasra van szüksége például az oxigénszállításhoz, az energiatermeléshez, a sejtosztódáshoz és a gyulladásos reakciók elleni védekezéshez.
A medvehagyma egyébként rendkívül alacsony kalóriatartalmú. 100 grammban csak 16 kilokalóriát tartalmaz. Egy másik előny: „Eltérően a valódi fokhagymától, a medvehagyma nem okoz kellemetlen szagot elkészítése és elfogyasztása után” – magyarázza Silke Restemeyer, a DGE szakértője.
A medvehagyma hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz
„A számos értékes összetevő ellenére meg kell jegyezni, hogy a medvehagymát – más fűszernövényekhez hasonlóan – általában csak kis mennyiségben fogyasztják ” – mutat rá a táplálkozási szakember. Egy adag „csak” 25 gramm körüli.
Más szóval: a medvehagyma hozzájárulhat a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz, de nem csodaszer.
Medvehagyma elkészítése: ezt fontos megjegyezni
Akár erdőből, akár vásárolt: Annak érdekében, hogy csak egészséges összetevők kerüljenek a szervezetbe, a medvehagymát fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni. Ez különösen igaz a saját gyűjtésű példányokra. Hiszen nemcsak apró rovarok találhatók a leveleken, hanem a veszélyes rókagalandféreg tojásai is.