Életmód

Mindent a tavasz kedvenc gyógynövényéről

A medvehagyma számtalan pozitív hatásáról ismert

A medvehagymának sok rajongója van. Akár salátába, akár pestóba, akár gyógynövényvajba: az éppen szezonban lévő tavaszi fűszernövényt többféleképpen elkészíthetjük. De valójában mennyire egészséges a medvehagyma? Mutatjuk, milyen hatásokkal rendelkezik! – tette közzé a oekotest.de.

Mindent a tavasz kedvenc gyógynövényéről
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Matthias Bein

Sok ember számára a medvehagyma a tavaszi konyha elengedhetetlen része. Az aromás vadfüvek már márciusban elkezdenek kihajtani erdeinken és rétjeinken, és jellegzetes fokhagymás illatát árasztják. A fűszernövény íze is hasonló a fokhagymához, bár kevésbé intenzív.

Nem csoda: a medvehagyma (Allium ursinum) az alliumok családjába tartozik, ezért közeli rokonságban áll a fokhagymával, a hagymával és a metélőhagymával. Ezért a medvehagymát medvehagymának vagy erdei fokhagymának is nevezik.

Hol terem a medvehagyma?

Régiótól függően márciustól májusig gyűjthet medvehagymát a természetben. Árnyas lombhullató erdőkben, valamint patakok és folyók parti erdeiben nő. A medvehagymát azonban mindig virágzás előtt érdemes leszedni, mert ekkor levelei egyre keserűbbé és rostosabbá válnak.

Amit azonban különösen fontos tudni, az az, hogy a növénynek két mérgező párja van: a gyöngyvirág és az őszi sáfrány.

Ha nem biztos benne, vásároljon medvehagymát a heti piacon vagy egy jól felszerelt szupermarketben. Alternatív megoldásként könnyedén termesztheti saját maga a kertben vagy cserépben .

Egészséges a medvehagyma?

A medvehagyma többféleképpen elkészíthető. Van, aki salátába keveri, van, aki például pestót vagy medvehagymás vajat készít belőle. A medvehagymás meleg ételek receptjeinek listája is hosszú. Ez felveti a kérdést: valójában mennyire egészséges a gyógynövény?

Az allium növények, amelyekhez a medvehagyma tartozik, általában gazdagok másodlagos növényi anyagokban – különösen kéntartalmú illat- és ízanyagokban, a szulfidokban – hangsúlyozza Silke Restemeyer, a Német Táplálkozási Társaság (DGE) sajtószóvivője. A szulfidokhoz többek között koleszterinszint-csökkentő és antioxidáns, azaz sejtvédő tulajdonságok kapcsolódnak.

A medvehagyma mindenekelőtt tele van C-vitaminnal – 100 grammonként 150 milligrammot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a medvehagyma még több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és a citrom (100 grammonként körülbelül 50 milligrammot).

A vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, és központi szerepet játszik az immunrendszer működésében. Számos anyagcsere-folyamatban vesz részt, mint például a kötőszövet (kollagén), a csontok és a fogak felépítésében.

Egyéb egészséges összetevők

Az erdei fokhagyma béta-karotinban is gazdag, amely az A-vitamin előfutára (A-provitaminnak is nevezik). Az A-vitamin többek között nélkülözhetetlen a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez.

A medvehagyma további fontos tápanyagai közé tartozik a kálium és a vas ásványi anyagok. A kálium különösen fontos az izmok és az idegek számára. A szervezetnek vasra van szüksége például az oxigénszállításhoz, az energiatermeléshez, a sejtosztódáshoz és a gyulladásos reakciók elleni védekezéshez.

A medvehagyma egyébként rendkívül alacsony kalóriatartalmú. 100 grammban csak 16 kilokalóriát tartalmaz. Egy másik előny: „Eltérően a valódi fokhagymától, a medvehagyma nem okoz kellemetlen szagot elkészítése és elfogyasztása után” – magyarázza Silke Restemeyer, a DGE szakértője.

A medvehagyma hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz

„A számos értékes összetevő ellenére meg kell jegyezni, hogy a medvehagymát – más fűszernövényekhez hasonlóan – általában csak kis mennyiségben fogyasztják ” – mutat rá a táplálkozási szakember. Egy adag „csak” 25 gramm körüli.

Más szóval: a medvehagyma hozzájárulhat a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz, de nem csodaszer.

Medvehagyma elkészítése: ezt fontos megjegyezni

Akár erdőből, akár vásárolt: Annak érdekében, hogy csak egészséges összetevők kerüljenek a szervezetbe, a medvehagymát fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni. Ez különösen igaz a saját gyűjtésű példányokra. Hiszen nemcsak apró rovarok találhatók a leveleken, hanem a veszélyes rókagalandféreg tojásai is.

Kapcsolódó írásaink