Életmód
Meghosszabbítja az életünket, ha így isszuk a kávét
Egy friss kutatás számolt be róla

A kávézás jótékony hatásairól számtalan tanulmány született: segíthet megelőzni a többi között egyes daganatos megbetegedések, szívbetegségek, a diabétesz és a Parkinson-kór kialakulását. Egy friss kutatás pedig most arra jutott, hogy jobban járhatunk akkor, ha reggelre korlátozzuk a kávé fogyasztását.
Ennek megállapítására több korábbi vizsgálat eredményeit vették alapul. A résztvevőket három csoportba osztották: akik csak reggel kávéztak, akik a nap több pontján is fogyasztották, illetve akik egyáltalán nem ittak kávét. Összesen tízévnyi adatot vizsgáltak így, hogy kiderüljön, milyen hatással van a kávéfogyasztás az egészségre.
Azt találták, hogy akik főleg reggel ittak kávét, 16 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a vizsgált időszakban, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztatták az élénkítőt. A reggeli kávézók 31 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri okok miatt, mint a nem kávéfogyasztók. A nap több pontján is kávézó emberek esetében azonban nem csökkent jelentősen a korai halálozás kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak kávét. Más szóval, a kávé csak akkor hasznos, ha csak reggelente isszuk.
Az, hogy miért csökkenti a reggeli kávézás a korai halálozás kockázatát, egyelőre nem világos. A kutatók szerint lehetséges, hogy a korai kávé jobban támogatja a test természetes alvás-ébrenlét ciklusát. A később fogyasztott koffein megzavarhatja a szervezet cirkadián ritmusát, ami magasabb vérnyomáshoz, gyulladáshoz és a szívbetegségek nagyobb kockázatához vezethet.
A kávé gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert. A szervezet természetes gyulladásos markerei reggel a legmagasabbak, így a korai kávéfogyasztás csökkentheti a gyulladást. A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy a kutatás csak megfigyeléseken alapult, illetve a résztvevők saját maguk számoltak be kávéfogyasztási szokásaikról, ami miatt lehetnek pontatlanságok az adatokban.