Életmód

Egy zseniális trükk a citrom frissen tartására

A citrom, mint sok más gyümölcs, már a felvágás után elkezd kiszáradni

A népszerű szakácsmagazin, a Cook's Illustrated megosztott egy zseniális tippet, amely egyszerű és környezetbarát megoldást kínál arra, hogy mit kezdjünk a citrommal, ha csak egy kis adagra van szükségünk belőle – írja az Unian.net.

Egy zseniális trükk a citrom frissen tartására
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Mit tegyünk, ha nincs szükségünk egy egész citromra? Mindannyian átéltük már ezt. Általában műanyagba csomagoljuk, vagy zacskóba tesszük, de ez felesleges hulladékot termel” – írja a kiadvány.

A közzétett ajánlás egy zseniális trükk, amelyet sokan bárcsak hamarabb megtanultak volna. Nem kell mást tenni, mint fogpiszkálóval „összerakni” a citromot.

„Ez a trükk azért működik, mert a citrom, mint sok más gyümölcs, elkezd kiszáradni és veszíteni a lédússágából, amint felvágják és levegőnek teszik ki. A kulcs a hosszabb ideig tartó frissen tartáshoz az, hogy minimalizáljuk ezt a kitettséget. Ha az elvágott citromot összerakjuk, és fogpiszkálóval rögzítjük, az segít” – írja a kiadvány.

Mint kifejtik, a héj segít lassítani a száradási folyamatot, a szeletek egymáshoz nyomása korlátozza a párolgást, így a citrom tovább marad lédús és friss. Ráadásul a felvágott citrusfélék könnyen magukba szívhatják a hűtőszagokat vagy a baktériumokat.

„Ez az egyszerű, hulladékmentes technika napokig frissen tartja a citromot a hűtőben, és sokkal jobb, mintha műanyagba csomagolnánk, amely néha kondenzációt okozhat, amely miatt a citrom gyorsabban megromlik” – tette hozzá a kiadvány.

Kapcsolódó írásaink