Életmód
Van-e a sónak lejárati ideje?
A só, úgy tűnik, örökké tárolható, mert erős természetes tartósítószer

Mint a szakértő megjegyezte, a sónak – mint ásványi anyagnak – valójában nincs lejárati ideje. A sólelőhelyek évezredek óta léteznek, és otthon nagyon hosszú ideig tárolható, különösen a nedvességtől megbízhatóan védett csomagokban. Bizonyos esetekben azonban mégis szemmel kell tartani a fűszerezés „korát”.
Így, ha a sót bármilyen szennyeződéssel, például kenyérmorzsával keverik, elveszítheti tulajdonságait vagy érzékszervi változásokon mehet keresztül. A jódozott, tengeri vagy adjugált só szintén csökkentett eltarthatósági idővel rendelkezik.
„A jód például elpárologhat, és a só elveszíti tulajdonságait, de ez sem teszi a sót fogyasztásra veszélyessé, csupán bizonyos hasznos tulajdonságait csökkenti” – pontosított a szakértő.
Hogyan lehet rájönni, hogy ideje kidobni a sót? Ezt jelzi a penész vagy fekete pöttyök jelenléte, a színváltozás, idegen szagok megjelenése. Az ilyen termék minősége egyértelműen szenvedett, lehet, hogy bakteriális vagy gombás fertőzésnek volt kitéve, ezért nem fogyasztható.
A só is lehet penészes és gyűrött a nedvesség miatt. Nehéz veszélyesnek nevezni, de az ilyen fűszerezésnek nincs értelme – veszít az ízéből és a textúrájából is. Hogy ez ne történhessen meg, be kell tartania a tárolás alapvető szabályait. Mindenképpen légmentesen záródó edényben tárolja a sót, és tegye száraz, sötét és hűvös helyre.