Életmód

Népszerű italok, amelyek roncsolják az agyműködést

Nem minden egészséges, ami annak van elkönyvelve

A neurológusok szerint néhány gyakori ital, amelyet az emberek erőszeretettel fogyasztanak napi szinten, negatívan befolyásolhatják az agy egészségét és a kognitív funkciókat. Mutatjuk, milyen frissítőket jobb elkerülni! – írta meg a gismeteo.ru.

Népszerű italok, amelyek roncsolják az agyműködést
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Franke

A cukor negatív hatása már régóta ismert, azonban, ha mesterséges édesítőszerekkel helyettesítik, mint amilyenek a diétás kólában találhatók, az sem teszi egészségesebbé az italt.

Szakértők szerint az ilyen helyettesítők kémiai összetételük miatt stresszt okozhatnak a szervezetben.

A hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek szintén káros hatással vannak az agyra. A rendszeres cukorfogyasztás növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

Ráadásul annak ellenére, hogy a széles körben elterjedt hiedelem szerint a bor kis adagokban jótékony hatású, a neurológusok arra figyelmeztetnek, hogy szerkezeti változásokat vált ki az agyban. Ez kognitív hanyatláshoz, fejfájáshoz, alvászavarokhoz és egyéb problémákhoz vezethet.

Kapcsolódó írásaink