Életmód
Élelmiszer, amely lassíthatja az öregedést
Az emésztésre is pozitív hatással van

Ezt mutatta ki a kínai Lohe University of Professional Food Engineering tudósai által készített tanulmány – írja a Sports.kz.
A tudósok korábbi tudományos munkák metaanalízisének eredményeként jutottak erre a következtetésre, amelynek témája a keserű anyagok – alkaloidok, polifenolok, terpenoidok és aminosavak – tulajdonságai voltak.
A keserű anyagok olyan természetes termékekben találhatók, mint a hajdina, a keserűtövis, a pitypang, a bab, a diófélék és a kávé. Ezek az anyagok nemcsak különleges ízt adnak az ételeknek, hanem számos pozitív hatással is rendelkeznek. Például segítenek megelőzni a magas vérnyomást, csökkentik a vércukor- és zsír (triglicerid)-szintet, valamint gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antibakteriális hatásúak.
A tudósok szerint különösen fontos a keserű anyagok antioxidáns hatása, amely segít megvédeni a sejteket az instabil molekulák által okozott károsodástól. Az antioxidánsok lassítják az öregedést is, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegséget.
Mint a kutatók megjegyzik, a keserű ételek az emésztésre is pozitív hatással vannak, javítják a gyomorsav- és epetermelést, és elősegítik a zsírok jobb emésztését. A keserű ételek különösen hasznosak a cukorbetegek és az elhízottak számára: a keserű ételek csökkentik az étvágyat, és segítenek az édesség utáni sóvárgás leküzdésében.