Egészség

Vannak olajok, amik sütés közben mérgező anyagokat bocsátanak ki

Jobb, ha erre nem használjuk

A sült ételek nem a legegészségesebbek, de ha már nehéz lemondani róluk, legalább a megfelelő olajat érdemes megválasztani – számol be a Sports.kz.

Vannak olajok, amik sütés közben mérgező anyagokat bocsátanak ki
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az olajok melegítéskor káros anyagokat bocsátanak ki, ha hőmérsékletük meghaladja a füstpontot. Ilyenkor transzzsírok és toxinok képződnek, amelyek:

- károsíthatják az ereket,

- megzavarhatják a hormonális egyensúlyt,

- növelik a krónikus betegségek kockázatát.

Milyen olajjal a legjobb sütni?

Biztonságos olajok sütéshez és sütéshez:

- kókuszolaj,

- ghí olaj,

- extra szűz olívaolaj,

- marha- és kacsazsír.

Az ártalmak csökkentése érdekében jobb, ha az olajat vékony rétegben kenjük fel.

Mely olajokat nem szabad sütéshez használni?

Ide tartozik minden olyan olaj, amelynek alacsony a füstpontja és magas a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma:

- vaj,

- szőlőmag,

- lenmagolaj,

- szezámolaj,

- sütőtök,

- napraforgóolaj.

Ezeket az olajokat csak hideg ételekhez, öntetként érdemes használni.

Kapcsolódó írásaink