Életmód
Vigyázat: Ezek az ételek pozitív alkoholtesztet produkálhatnak
Hogy lehet ez, ha nem is ivott?

Az alkohol szaga a lehelletünkön nemcsak a megivott mennyiségtől, hanem az ital típusától is függ. Tény, hogy az alkoholfogyasztás után a szervezetben megkezdődik az alkohol lebomlási folyamata, amely olyan anyagokat szabadít fel, amelyek felhalmozódnak a tüdőben.
- A leghosszabb túltengése a vodkának, a konyaknak, a whiskynek van. Ezek az italok erősebbek, ami azt jelenti, hogy lassabban bomlanak le.
- A likőr, a bor és a sör gyorsabban múlik el. De a sörrel sem minden olyan egyértelmű. Különösen tartós szag marad a szűretlen fajtáknál – már egy pohár után is érezni lehet reggel.
- A nassolások meghosszabbítják a szagot. Lassítják az alkohol felszívódását, így a nyomai tovább maradnak a szervezetben. Ráadásul a bőséges nassolással az ember többet iszik, ami szintén befolyásolja a túltengést.
A szervezet alkoholfeldolgozó képessége nemcsak az italtól, hanem fiziológiai tényezőktől is függ:
- A testsúlytól. A sovány emberek gyorsabban berúgnak és náluk tovább tart a hatása, a telt embereknél pedig kicsit gyorsabban távozik az alkohol.
- Az életkortól. A fiatal vezetők gyorsabban megszabadulnak az alkoholtól, mert magasabb az anyagcseréjük. Negyvenéves kor után az anyagcsere lelassul, és az alkohol tovább marad a szervezetben.
Mely ételek ronthatják el az alkoholtesztet
Egyes élelmiszerek és gyógyszerek még józan embernél is pozitív eredményt adhatnak az alkoholszondán. Ezek közé tartoznak a következők:
- joghurtok
- banán
- alkoholos édességek (rum baba, csokoládék)
- mentolos cukorka
- cigaretta
Fontos megjegyezni, hogy az alkoholszondás mérés önmagában nem indokolja a vezetői engedély megvonását. A közlekedésrendészeti felügyelő köteles a járművezetőt orvosi vizsgálatra küldeni, hogy megerősítse vagy cáfolja az alkoholfogyasztás tényét.