Életmód

Gyakori tévhitek a mézfogyasztásról

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt a betegségek ellen is véd

Sajnos az interneten és a közösségi médiában sok téves információ kering a mézzel kapcsolatban – mondja Julie Stefanski baltimore-i dietetikus. Mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni! – írta meg a Sports.kz.

Gyakori tévhitek a mézfogyasztásról
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Yasser Al-Zayyat

A méz hozzáadása a forró teához toxinok képződéséhez vezet

Egyes közösségimédia-felhasználók azt állítják, hogy ha mézet adunk a forró vízhez, vagy 140 Celsius-fok fölé melegítjük, méreganyagok szabadulnak fel. Ellenpélda azonban nem ismert.

Nem biztonságos fémkanállal keverni a mézet

Az ezüst és a platina valójában a hidrogén-peroxid (a méz antimikrobiális összetevője) vízzé és oxigénné történő lebomlását idézheti elő. De valójában alig használjuk ezeket a kanalakat, amikor mézet eszünk.

A méz gyógyítja az allergiát

Ennek megerősítéséhez további kutatásokra van szükség. De nem valószínű, hogy a méz önmagában megállítja a szezonális allergiákat.

A méz gyógyítja a sebeket

Valóban van gyógyméz, amelyet sebekre kennek. Azonban kifejezetten erre a célra gyártják. Nem valószínű, hogy a közönséges méz helyettesíti a kenőcsöt.

A méz egészségesebb, mint a fehér cukor

A méz még mindig szénhidrát. Ha eszünk vagy iszunk valami szénhidrátartalmút, azt a szervezet vércukorrá alakítja át.

Kapcsolódó írásaink