Életmód

Kiderült az igazság a burgonyáról

Rossz a hírneve, de nem minden tévhitet kell elhinni

A burgonyáról tévesen terjedt el, hogy ártalmas, hizlal, illetve hogy nem tesz jót az emberi szervezetnek. Az igazság az, hogy rendkívül gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, ráadásul több kálium van benne, mint a banánban – adta hírül a sports.kz.

Kiderült az igazság a burgonyáról
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A burgonya olyan tápanyagforrás, amely támogatja az egészséget, energiát ad, és elősegíti a hosszan tartó teltségérzetet. Több káliumot tartalmaz, mint a banán, és gazdag rostokban és antioxidánsokban. Mutatjuk, miért érdemes ezt a szénhidrátot beépíteni az étrendbe.

Bár rossz hírnévnek örvend, ez inkább az éttermek által választott elkészítési módnak köszönhető. Helyesen elkészítve ugyanis a burgonya nagyon egészséges étel lehet. Sütve, főzve vagy akár salátában is értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet. Egyes jótékony tulajdonságai még a népszerű gyümölcsöket is felülmúlják.

A burgonya kiváló rostforrás

Az energia mellett a burgonya rostokkal látja el a szervezetet. Az USDA szerint az átlagos burgonya, amely körülbelül 3 hüvelyk átmérőjű, közel 5 gramm rostot tartalmaz. Az oldható és oldhatatlan rostok ezen kombinációja javítja az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, és hosszan tartó teltségérzetet biztosít.

A burgonya több káliumot tartalmaz, mint a banán

Bár a banánt általában a fő káliumforrásnak tekintik, a burgonya még többet tartalmaz. Egy közepes burgonya 897 mg káliumot tartalmaz, ami egy 2000 kalóriás étrend napi értékének 25 százalékát fedezi. Összehasonlításképpen: egy közepes banán mindössze 422 mg-ot tartalmaz, ami a napi érték 12 százaléka.

Értékes vitaminok és antioxidánsok forrása

A burgonya sokféle tápanyagban gazdag. C- és B-vitamint, magnéziumot, mangánt, foszfort, niacint és folsavat tartalmaz. Ezenkívül a burgonya antioxidánsokkal – flavonoidokkal, karotinoidokkal és fenolsavakkal – látja el a szervezetet. Ezek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, csökkentve a krónikus betegségek kockázatát.

Rezisztens keményítő forrása

A burgonya másik előnye, hogy ellenálló keményítőt tartalmaz, amely nem emésztődik meg a belekben. Az oldható rostokhoz hasonlóan működik, elősegítve a hasznos baktériumok szaporodását a bélben, és támogatja az egészséges mikrobiomát. Ezenkívül a rezisztens keményítő segít abban, hogy evés után hosszabb ideig megőrizze jóllakottságát.

A leginkább laktató termék

A Sydney Egyetem tanulmánya szerint a burgonya az egyik leglaktatóbb étel. 223 százalékkal laktatóbb, mint a fehér kenyér, és jelentősen felülmúlja az olyan népszerű szénhidrátforrásokat, mint a rizs, a tészta, a zabpehely és a bab.

Kapcsolódó írásaink