Életmód

Miért nem szabad a tésztát vízzel öblíteni?

A tészta banális elkészítése elég sok vitát okoz a háziasszonyok vagy a szakácsok között

Az egyik legvitatottabb kérdés a főzésben többek között az – hogy szükséges-e a tésztát főzés után leöblíteni. Megtaláltuk a választ, ezért megosztjuk önökkel – számol be a Sports.kz.

Miért nem szabad a tésztát vízzel öblíteni?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A legtöbben főzés után automatikusan átöblítik a tésztát, hogy megakadályozzák az összetapadását. Ez a művelet azonban hiba. Kiderült, hogy a tészták öblítése nemcsak az ízüket rontja, hanem kevésbé étvágygerjesztővé is teszi az ételt, a hideg víz pedig lehűtheti őket.

Miért nem szabad öblíteni a tésztát?

Az öblítés kimossa a tésztából a keményítőt, így élvezhetetlenné válik, és ha szószt ad hozzá, az lefolyik. A keményítő fontos összetevője a tésztának, és ha kimossa, az étel már nem lesz étvágygerjesztő.

Csak néhány kivétel van, amikor a tésztát valóban ki kell öblíteni. Ha előre megfőzi őket vacsorára, és átrakja őket a fazékból egy edénybe, akkor le kell öblíteni. A forró tésztát nem szabad azonnal átrakni egy másik edénybe, mert a saját hőmérsékletén tovább főhet, és még jobban megfő, ezért néhány másodpercig vízsugárnak kell kitenni.

Érdemes leöblíteni azokat a tésztákat is, amelyeket leveshez vagy húsleveshez készítünk. Az ilyen tésztákat főzés után hideg vízzel kell leöblíteni és hozzáadni a fazékhoz. Ez segít megelőzni a ragadást, és ezután annyi tésztát tehet a tányérjára, amennyire szüksége van.

Ahhoz, hogy a tészta ne ragadjon össze, megfelelő arányban kell főzni. 1 liter vízhez 100 gramm tésztára és 10 gramm sóra van szükség. Érdemes nagy fazekakat is venni. Minél több hely van a tészták között, annál kisebb az esélye, hogy összeragadnak. A tésztát csak forrásban lévő vízben szabad főzni, ha a víz nem elég meleg, akkor elkezdenek összeragadni.

Kapcsolódó írásaink