Életmód
Valóban fogyaszt a gluténmentes étrend?
A dietetikusok végigvették a leggyakoribb kérdéseket

„A gluténmentes étrendről számos tévhit kering a köztudatban” – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A bejegyzésben végigvették a leggyakoribb kérdéseket – például azt, hogy fogyaszt-e a gluténmentes étrend, illetve szabad-e ilyenkor zabot enni.
Tényleg fogyaszt a gluténmentes étrend?
A dietetikusok leszögezték, hogy önmagában a gluténmentes étrend nem fogyaszt. A diéta részeként azonban a legtöbben elhagyják a feldolgozott, nagy energiatartalmú ételeket – például a péksüteményeket –, ez pedig valóban vezethet a testsúlycsökkenéshez.
Szabad zabot enni?
Ha a zab garantáltan gluténmentes, nincs akadálya annak, hogy beillessze azt a gluténmentes étrendjébe. Maga a zab egyébként gluténmentes, azonban a termesztés, a tárolás és a feldolgozás során gyakran szennyeződik gluténtartalmú gabonákkal. Ha tehát szigorúan gluténmentesen étkezik például lisztérzékenység miatt –, olyan zabot vásároljon, amelynek csomagolásán szerepel a „gluténmentes” jelölés!
Hogyan kerülhető el a keresztszennyeződés?
„A keresztszennyeződés az egyik legnagyobb kihívás a gluténmentes étrendet követők számára” – emelte ki bejegyzésében az MDOSZ. Véleményük szerint azonban az alábbi tanácsokat betartva csökkentheted a kockázatot:
- Használjon külön edényeket, vágódeszkát és evőeszközöket a gluténmentes ételek elkészítéséhez!
- Gluténmentes és glutént tartalmazó ételeket ne tároljon egymás mellett!
- Ellenőrizze az élelmiszerek címkéjét! Sokszor olyan élelmiszerben, ételben is előfordulhat a glutén, amelyikben nem is számítana rá (pl. fűszerek, szószok, panírozott termékek).
- Az étteremben mindig jelezze az igényét, és kérdezzen rá, hogyan biztosítják a keresztszennyeződés elkerülését!
Hogyan juthat elegendő rosthoz?
Amennyiben gluténmentesen étkezik, nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljen a megfelel mennyiségű rost bevitelére is – a gluténmentes alternatívák ugyanis általában élelmi rostban szegényebbek. Ebben az esetben tehát a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak és az alternatív gabonák széles választékának fogyasztása javasolt.