Életmód

Ezeket az élelmiszereket kerülje, ha diétázik

Az élelmiszerekhez hozzáadott cukrok kulcsszerepet játszanak a súlygyarapodásban

Egyes élelmiszerek súlygyarapodást okoznak azáltal, hogy megzavarják az anyagcserét, és megakadályozzák, hogy a szervezet felszívja a tápanyagokat. Mutatjuk, milyen ételeket és italokat jobb elkerülni – írta meg az rbc.ua.

Ezeket az élelmiszereket kerülje, ha diétázik
A diéta során nem árt figyelni az elfogyasztott élelmiszerek és italok kalória tartalmára is
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Italok

A cukor folyékony formája nagyon gyorsan felszívódik a vérbe, ami gyors glükóz- és inzulinszint-emelkedést okoz. Ez a fogyasztás után rövid időn belül éhségérzetet válthat ki.

Alkoholos koktélok

Magán az alkoholon kívül a koktélok gyakran tartalmaznak szirupokat, gyümölcsleveket vagy édes likőröket, amelyeknek magas a glikémiás indexe (GI). Ez a glükóz gyors emelkedéséhez és a hasnyálmirigy fokozott munkájához vezet.

Smoothie

A turmixok sok gyümölcsöt tartalmazhatnak, különösen banánt, mangót vagy gyümölcsleveket, amelyek magas GI-vel rendelkeznek. Ez nemcsak hogy nem ad hosszú távú teltségérzetet, hanem inzulinhullámokat is provokál.

Kávé szirupokkal

Ezek az italok rejtett hozzáadott cukrokat tartalmaznak, amelyeket könnyű figyelmen kívül hagyni, de jelentősen megterhelik a szervezetet.

Szószok és öntetek

Sok mártás, mint például a ketchup, a grillszószok vagy a salátaöntetek, cukrot vagy akár glükóz-fruktóz szirupot tartalmaznak.

Ez nemcsak az étel glikémiás terhelését növeli, hanem az édes íz függőségét is kiválthatja.

Snackek és előételek

Ezek az ételek gyakran egészségesnek tűnnek. Különösen a víz eltávolítása után csak koncentrált cukrok maradnak az aszalt gyümölcsökben. Ezért azonnal növeli a vércukorszintet.

A granolaszeletek gyakran tartalmaznak hozzáadott szirupot, mézet vagy cukrot, ami veszélyessé teszi ezeket a rágcsálnivalókat az inzulinszintre nézve, még akkor is, ha „egészséges”-ként forgalmazzák őket.

Folyékony élelmiszer

A folyékony ételek gyorsan emészthetők, és minimális hatással vannak a jóllakottság időtartamára. Ez különösen igaz a pürésített levesekre vagy a gyümölcsturmixokra.

Az inzulinszint megugrását okozzák, és gyorsan éhséghez vezetnek.

Alkohol

Az alkohol önmagában megzavarja a vércukorszint stabilitását, és ha szirupokkal vagy gyümölcslevekkel kombinálják a koktélokban, akkor az anyagcsere „ideális” ellenségévé válik.

Még a száraz bor vagy sör is folyadékvisszatartáshoz és étvágyfokozódáshoz vezethet.

Amit fontos tudni

A hozzáadott cukrok és a magas glikémiás indexű élelmiszerek a glükóz kiugrását és összeomlását idézik elő, amitől az evés után rövid időn belül ismét éhes lesz.

Ezenkívül, ha az inzulinszint folyamatosan magas, a szervezet zsírként tárolja a felesleges energiát, valamint a glükóz rendszeres kiugrása hatással lehet az agy örömközpontjaira, növelve a cukor utáni vágyat.

A legjobb, ha alacsony glikémiás indexű ételeket választunk. Például a gyümölcsleveket cserélje ki friss gyümölccsel, a turmixokat pedig zöldségsalátákkal.

Mindig olvassa el az összetevőket, még az egészségesnek tűnő ételek is jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

Csökkentse a folyékony kalóriákat – turmixok helyett válasszon vizet vagy cukrozatlan teát.

A hozzáadott cukrok és a magas glikémiás indexű élelmiszerek jelentősen befolyásolják a vércukorszintet és a súlygyarapodást. A folyékony kalóriák, a rejtett cukrok elkerülése és az okos ételválasztás segít stabilan tartani az energiaszintet és javítani az anyagcserét.

Kapcsolódó írásaink