Életmód

Ez a csodafűszer a rák és a magas koleszterin ellenszere

Vitaminban, kalciumban és vasban gazdag

A népszerű fűszert számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, mivel segíti az emésztési zavarokat, megvédi a szervezetet a ráktól, és csökkenti a koleszterinszintet. A Frontiers in Oncology folyóiratban 2023-ban megjelent tanulmány a köménykivonatok csontrák által érintett sejtekre gyakorolt ​​hatását vizsgálta – írta meg a Mirror.

Ez a csodafűszer a rák és a magas koleszterin ellenszere
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Eising Studio - Food Photo & Vid

A kömény olcsó és ízletes fűszer, amely számos egészségügyi előnnyel bír. Tanulmányok kimutatták, hogy a köménymag, amely számos ázsiai és mexikói konyha alapanyaga, segíthet megvédeni a szervezetet a rák ellen, és csökkentheti a koleszterinszintet.

Egészségjavító tulajdonságainak titka a flavonoidok néven ismert vegyületekben rejlik, amelyek antioxidánsként hatnak a szervezetben. A WebMD szerint ezek az antioxidánsok semlegesíthetik a káros szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást okoznak, és potenciálisan megelőzhetik az olyan betegségeket, mint a rák, a szívbetegség és a magas vérnyomás.

Ráadásul ezek a sokoldalú magvak, amelyeket főzéshez fűszerként is őrölhetünk, A-vitaminban, kalciumban és vasban gazdagok. A Frontiers in Oncology folyóiratban 2023-ban megjelent tanulmány a köménykivonatok csontrák által érintett sejtekre gyakorolt ​​hatását vizsgálta.

A kutatók felfedezték, hogy segítették a sejteket a gyógyulásban. Tanulmányukban kijelentették: „A vizsgálat feltárja a kivonat elsődleges kémiai komponenseit, amelyek elősegítik a rosszindulatú sejtek gyógyulását. A jelen tanulmány szerint tudományosan megalapozott a köménymag újszerű rákellenes terápiaként történő alkalmazása, miután átesett a rákellenes kezelésben, mind belső, mind külső kutatás.”

Más tanulmányok a köményt a máj-, gyomor- és bélrák kockázatának csökkenésével hozták összefüggésbe – írja a Bristol Live.

Ahogy a WebMD elmagyarázza : „A rák akkor alakul ki, amikor a test sejtjei kontrollon kívül kezdenek szaporodni.”

„A daganatok ezeknek az abnormális sejteknek a gyűjteményei. Számos állatkísérletben a tudósok azt találták, hogy a köménymag megakadályozhatja a különböző típusú daganatok növekedését, beleértve a máj-, gyomor- és vastagbélrák okozta daganatokat is.”

Felismerték azonban, hogy több kutatásra van szükség annak meghatározásához, hogy a kömény segíthet-e megelőzni a rákot az emberekben. Külön tanulmányok összefüggésbe hozták a köményt az alacsonyabb koleszterinszinttel.

A magas koleszterinszint jelentős kockázati tényező az olyan halálos állapotok kialakulásában, mint a szívbetegség és a stroke. Ez akkor fordul elő, ha túl sok a koleszterin nevű zsíranyag a vérben.

Az International Journal of Health Sciences folyóiratban megjelent tanulmány a köményfogyasztás hatásait tesztelte a résztvevők egy csoportján. A kísérlet részeként három-öt csepp köménykivonatot adtak a résztvevő étrendjéhez naponta háromszor, körülbelül 45 napon keresztül.

Kapcsolódó írásaink