Egészség
Az olívaolaj és a citromlé valóban gyógyít?
Az tény, hogy a citromlé és az olívaolaj kedvezően hat a szervezetre

Arno Kroner orvos a Very well health című folyóiratban megjelent áttekintésében megjegyezte, hogy a citromlében lévő bizonyos tápanyagok, például a C-vitamin, és az olívaolajban lévő tápanyagok, például a többláncú zsírsavak (MCFA-k) befolyásolják a fogyást. Ennek oka, hogy az olyan alapvető tápanyagok hiánya, mint a C-vitamin, csökkentheti a szervezet zsírbontó képességét. Ezt bizonyítja az elhízott emberek alacsony C-vitaminszintje.
Egy tanulmány szerint a megfelelő C-vitamin-szinttel rendelkező emberek 30 százalékkal több zsírt oxidáltak vagy „égettek el” mérsékelt testmozgás során, mint az alacsony C-vitamin-szinttel rendelkező emberek.
Vese- és epekövek
Népi mítosz, hogy az olívaolaj segít a vesekövek eltávolításában. Az is téves, hogy az olívaolaj és a citromlé fogyasztása segít megszabadulni a vese- vagy epekövektől. A vesekövek megelőzésének legjobb módja, ha elegendő vizet iszik, testalkatának megfelelően egészséges testsúlyt tart, és nátriumszegény étrendet követ.
Ízületi fájdalom
Nincs bizonyíték arra, hogy az olívaolaj és a citromlé segíthet az ízületi fájdalmak gyógyításában. Az olívaolajban lévő olajsav azonban bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.
A C-vitamin szintén jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami segíthet megelőzni a gyulladással járó ízületi fájdalmat, és támogathatja az ízületek egészségét az olyan krónikus betegségekben szenvedőknél, mint az osteoarthritis.
Emésztés
Nincs bizonyíték arra, hogy az olívaolaj és a citromlé javítja az emésztést. Tanulmányok kimutatták, hogy az olívaolaj potenciálisan előnyös lehet az irritábilis bélbetegségben (IBD) szenvedők számára, bár nagyszabású klinikai vizsgálatok nem állnak rendelkezésre.
Ha azonban az emésztéssel kapcsolatos problémája az, hogy nem szívódik fel elég tápanyag az elfogyasztott ételekből, a C-vitamin segíthet. A citromlében található C-vitamin például bizonyítottan segíti a nem vasként felvehető vas felszívódását.
Korai öregedés
Egyetlen tanulmány sem utal arra, hogy a citromlé és az olívaolaj együttes fogyasztása megakadályozza a korai öregedést.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a C-vitamin öregedésgátló hatású, különösen a bőr öregedésének jelei ellen. Tanulmányok azt is mutatják, hogy az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok segíthetnek megelőzni a korai öregedést, beleértve a kognitív hanyatlás elleni védelmet is.
Szív- és érrendszeri rendszer
Az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírok a szív- és érrendszerre is jótékony hatással vannak, többek között csökkentik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
Tanulmányok azt mutatják, hogy az olívaolaj és az olívabogyólevél-kivonat jótékony hatással van a szív- és érrendszerre vagy a szív egészségére, például megelőzi a magas vérnyomást.
A C-vitamin szintén fontos szerepet játszik a szív egészségében és a szív- és érrendszeri betegségekben.