Egészség

Valóban összefügg a demencia a vörös hús fogyasztásával?

Az étrendben végrehajtott apró változtatások jelentősen javíthatják a kognitív egészséget

Egy új kutatás összefüggést mutat a vörös hús fogyasztása és a kognitív hanyatlás között, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az étkezési szokások hogyan befolyásolják az agy egészségét. A reggeli szalonnától a kiadós steakig ezek az eredmények arra késztethetik, hogy átgondolja a menüt – írja a Pravda.ru.

Valóban összefügg a demencia a vörös hús fogyasztásával?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nagy mennyiségű vörös hús, különösen a feldolgozott húsok (szalonna, kolbász, hurka) fogyasztása összefügg a kognitív hanyatlás és a demencia fokozott kockázatával. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) által finanszírozott vizsgálatban 133 771 résztvevő vett részt, akiket 43 éven keresztül követtek nyomon – számol be a Pravda.ru.

Az eredmények azt mutatták, hogy:

  • A napi 0,25-nél több adag feldolgozott vörös hús fogyasztása 13 százalékkal növeli a demencia kockázatát, szemben a 0,10-nél kevesebb adag fogyasztásával.
  • A napi egy vagy több adag feldolgozatlan vörös hús fogyasztása a szubjektív kognitív hanyatlás 16 százalékkal megnövekedett kockázatával jár.
  • A feldolgozott vörös hús felgyorsítja az agy öregedését, és minden további napi adaggal 1,6 évvel csökkenti a kognitív képességeket.

Miért lehet veszélyes a vörös hús az agyra?

A tudósok szerint a vörös húsok magas telített zsírtartalma megzavarja a koleszterin-anyagcserét, gyulladást okoz, és csökkenti az inzulinérzékenységet. Ezeket a tényezőket összefüggésbe hozták az időskori kognitív hanyatlással.

„Megvizsgáltuk a vörös húsfogyasztás és a demencia kockázata közötti összefüggést. Tekintettel a demencia növekvő előfordulására és a kezelés hiányára, e kapcsolatok megértése kritikus jelentőségű” – magyarázta Yuhan Lee, a tanulmány vezető szerzője a bostoni Brigham and Women's Hospitalból.

A vörös húsok helyettesítése: mit mondanak a kutatások?

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen előnyökkel jár a vörös húsok egészségesebb fehérjeforrásokkal való helyettesítése:

  • Egy adag feldolgozott hús diófélékkel vagy hüvelyesekkel való helyettesítése 19 százalékkal csökkenti a demencia kockázatát.
  • A vörös hús helyett hal fogyasztása 28 százalékkal csökkenti a kockázatot.
  • Csirkehússal való helyettesítése 16 százalékkal csökkenti a kockázatot.

Ezek az eredmények hangsúlyozzák a fehérjealternatívák fontosságát a kognitív károsodás megelőzésében.

Szakértői vélemény

A tanulmány széles körű visszhangot váltott ki az egészségügyi szakemberek körében. Dr. Judith Heidebrink, a Michigani Egyetem munkatársa elmondta: „Ez a tanulmány megerősíti, hogy a feldolgozott élelmiszerekben szegény, egészséges étrend csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát”.

Néhány szakértő azonban rámutatott a munka korlátaira, többek között arra, hogy a vizsgálatban túlnyomórészt fehér résztvevőkre összpontosítottak. Dr. Karima Benamour az Emory Egyetemről hozzátette, hogy a főzési módok is fontos szerepet játszanak: „A főzési módok ugyanolyan fontosak a kockázatok csökkentésében”.

Megelőző intézkedések az agy egészségéért

Mivel világszerte 55 millió ember szenved demenciában, és ez a szám 2050-re megháromszorozódhat, az eredmények hangsúlyozzák a táplálkozáson keresztüli megelőzés fontosságát.

Az étrendben végrehajtott apró változtatások, például a hamburger halra cserélése vagy növényi eredetű fehérjék hozzáadása, jelentősen javíthatja a kognitív egészséget és az életminőséget idősebb korban.

Kapcsolódó írásaink