Egészség
Valóban összefügg a demencia a vörös hús fogyasztásával?
Az étrendben végrehajtott apró változtatások jelentősen javíthatják a kognitív egészséget

A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nagy mennyiségű vörös hús, különösen a feldolgozott húsok (szalonna, kolbász, hurka) fogyasztása összefügg a kognitív hanyatlás és a demencia fokozott kockázatával. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) által finanszírozott vizsgálatban 133 771 résztvevő vett részt, akiket 43 éven keresztül követtek nyomon – számol be a Pravda.ru.
Az eredmények azt mutatták, hogy:
- A napi 0,25-nél több adag feldolgozott vörös hús fogyasztása 13 százalékkal növeli a demencia kockázatát, szemben a 0,10-nél kevesebb adag fogyasztásával.
- A napi egy vagy több adag feldolgozatlan vörös hús fogyasztása a szubjektív kognitív hanyatlás 16 százalékkal megnövekedett kockázatával jár.
- A feldolgozott vörös hús felgyorsítja az agy öregedését, és minden további napi adaggal 1,6 évvel csökkenti a kognitív képességeket.
Miért lehet veszélyes a vörös hús az agyra?
A tudósok szerint a vörös húsok magas telített zsírtartalma megzavarja a koleszterin-anyagcserét, gyulladást okoz, és csökkenti az inzulinérzékenységet. Ezeket a tényezőket összefüggésbe hozták az időskori kognitív hanyatlással.
„Megvizsgáltuk a vörös húsfogyasztás és a demencia kockázata közötti összefüggést. Tekintettel a demencia növekvő előfordulására és a kezelés hiányára, e kapcsolatok megértése kritikus jelentőségű” – magyarázta Yuhan Lee, a tanulmány vezető szerzője a bostoni Brigham and Women's Hospitalból.
A vörös húsok helyettesítése: mit mondanak a kutatások?
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen előnyökkel jár a vörös húsok egészségesebb fehérjeforrásokkal való helyettesítése:
- Egy adag feldolgozott hús diófélékkel vagy hüvelyesekkel való helyettesítése 19 százalékkal csökkenti a demencia kockázatát.
- A vörös hús helyett hal fogyasztása 28 százalékkal csökkenti a kockázatot.
- Csirkehússal való helyettesítése 16 százalékkal csökkenti a kockázatot.
Ezek az eredmények hangsúlyozzák a fehérjealternatívák fontosságát a kognitív károsodás megelőzésében.
Szakértői vélemény
A tanulmány széles körű visszhangot váltott ki az egészségügyi szakemberek körében. Dr. Judith Heidebrink, a Michigani Egyetem munkatársa elmondta: „Ez a tanulmány megerősíti, hogy a feldolgozott élelmiszerekben szegény, egészséges étrend csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát”.
Néhány szakértő azonban rámutatott a munka korlátaira, többek között arra, hogy a vizsgálatban túlnyomórészt fehér résztvevőkre összpontosítottak. Dr. Karima Benamour az Emory Egyetemről hozzátette, hogy a főzési módok is fontos szerepet játszanak: „A főzési módok ugyanolyan fontosak a kockázatok csökkentésében”.
Megelőző intézkedések az agy egészségéért
Mivel világszerte 55 millió ember szenved demenciában, és ez a szám 2050-re megháromszorozódhat, az eredmények hangsúlyozzák a táplálkozáson keresztüli megelőzés fontosságát.
Az étrendben végrehajtott apró változtatások, például a hamburger halra cserélése vagy növényi eredetű fehérjék hozzáadása, jelentősen javíthatja a kognitív egészséget és az életminőséget idősebb korban.