Életmód
Ez a legegészségesebb hús
Csirke, marhahús vagy pulyka?

A táplálkozási szakemberek szerint a pulyka a leghasznosabb húsfajta a legtöbb ember számára. Nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, ami testünk sejtjeinek építőanyaga, és más fajokhoz képest alacsony a zsírtartalma. A pulyka emellett gazdag B-vitaminokban (B3, B6, B12), amelyek pozitív hatással vannak az idegrendszerre és az anyagcserére, valamint cinkben és szelénben, az immunitást támogató nyomelemekben – írja a Sports.kz.
Miért jobb a pulyka?
Minimális zsírtartalom: 100 g pulykahúsban csak kb. egy gramm telített zsír található.
Magas fehérjetartalom: 100 g termékenként 28 g fehérje – ideális azok számára, akik izmot akarnak építeni vagy a testsúlyukat szeretnék megtartani.
Csökkentett allergiakockázat: a pulykahús hipoallergénnek számít, ezért gyakran szerepel a gyermekek és az érzékeny emésztésű emberek étrendjében.
Egészséges a csirke?
A csirke is jó választás, különösen a filé. Csak egy kicsivel több zsír van benne, mint a pulykában, de vitaminokban és mikrotápanyagokban nem olyan gazdag. Érdemes azonban észben tartani, hogy a csirkehús antibiotikum-maradványokat tartalmazhat (az unióban nem), ha a madarakat nem megfelelő körülmények között nevelték.
Marhahús: hasznos, de óvatosan
A marhahús gazdag vasban, amely nélkülözhetetlen a vérképzéshez, valamint cinkben és B12-vitaminban. Ugyanakkor több telített zsírt tartalmaz, ami megemeli a koleszterinszintet, és a marhahús kalóriatartalma sokkal magasabb, mint a csirkéé vagy a pulykáé. A vörös hús gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával.
Hogyan válasszuk ki a legjobb húst?
A szakértők azt tanácsolják, hogy különböző húsfajtákat vegyünk be az étrendbe, hogy a szervezetet minden szükséges anyaggal ellássuk. Ha azonban a diétás bevitel és az egészségügyi kockázatok minimalizálása szempontjából a tökéletes opciót keresi, a pulyka a legjobb választás.
Ahhoz, hogy a hús minden egészségügyi előnyét megőrizze, ajánlott főzni, sütni vagy párolni. Kerülje a sok olajban való sütést, mivel ez jelentősen megnöveli az étel kalóriatartalmát.
A változatos táplálkozás az egészséges életmód kulcsa. A pulyka pedig az előnyök és az ízek egyedülálló kombinációjával az új menü kedvence lehet!