Életmód

Ez a legegészségesebb hús

Csirke, marhahús vagy pulyka?

A leggyakrabban a csirke, a marhahús és a pulyka verseng a legegészségesebb húsfajta címéért. Mindegyik terméknek megvannak a maga előnyei, de a szakértők nemrégiben megnevezték azt a húst, amelyet a legjobb táplálkozási tulajdonságok és az egészségre gyakorolt minimális negatív hatás jellemez – adta hírül a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Ez a legegészségesebb hús
Pulykamell fűszernövényekkel és fokhagymagerezddel
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

A táplálkozási szakemberek szerint a pulyka a leghasznosabb húsfajta a legtöbb ember számára. Nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, ami testünk sejtjeinek építőanyaga, és más fajokhoz képest alacsony a zsírtartalma. A pulyka emellett gazdag B-vitaminokban (B3, B6, B12), amelyek pozitív hatással vannak az idegrendszerre és az anyagcserére, valamint cinkben és szelénben, az immunitást támogató nyomelemekben – írja a Sports.kz.

Miért jobb a pulyka?

Minimális zsírtartalom: 100 g pulykahúsban csak kb. egy gramm telített zsír található.

Magas fehérjetartalom: 100 g termékenként 28 g fehérje – ideális azok számára, akik izmot akarnak építeni vagy a testsúlyukat szeretnék megtartani.

Csökkentett allergiakockázat: a pulykahús hipoallergénnek számít, ezért gyakran szerepel a gyermekek és az érzékeny emésztésű emberek étrendjében.

Egészséges a csirke?

A csirke is jó választás, különösen a filé. Csak egy kicsivel több zsír van benne, mint a pulykában, de vitaminokban és mikrotápanyagokban nem olyan gazdag. Érdemes azonban észben tartani, hogy a csirkehús antibiotikum-maradványokat tartalmazhat (az unióban nem), ha a madarakat nem megfelelő körülmények között nevelték.

Marhahús: hasznos, de óvatosan

A marhahús gazdag vasban, amely nélkülözhetetlen a vérképzéshez, valamint cinkben és B12-vitaminban. Ugyanakkor több telített zsírt tartalmaz, ami megemeli a koleszterinszintet, és a marhahús kalóriatartalma sokkal magasabb, mint a csirkéé vagy a pulykáé. A vörös hús gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával.

Hogyan válasszuk ki a legjobb húst?

A szakértők azt tanácsolják, hogy különböző húsfajtákat vegyünk be az étrendbe, hogy a szervezetet minden szükséges anyaggal ellássuk. Ha azonban a diétás bevitel és az egészségügyi kockázatok minimalizálása szempontjából a tökéletes opciót keresi, a pulyka a legjobb választás.

Ahhoz, hogy a hús minden egészségügyi előnyét megőrizze, ajánlott főzni, sütni vagy párolni. Kerülje a sok olajban való sütést, mivel ez jelentősen megnöveli az étel kalóriatartalmát.

A változatos táplálkozás az egészséges életmód kulcsa. A pulyka pedig az előnyök és az ízek egyedülálló kombinációjával az új menü kedvence lehet!

Kapcsolódó írásaink