Életmód

Így a hat a szervezetre húsevő diéta

Kizárólag állati eredetű termékeken alapul

Egy táplálkozási szakértő megosztotta megfigyeléseit a húsevő étrend egészségre gyakorolt hatásáról – számol be a Sports.kz.

Így a hat a szervezetre húsevő diéta
A húsevő diéta állati eredetű termékeken, húson, halon, tojáson és állati zsiradékokon alapul
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Miután a szakértő két évig követte a túlnyomórészt állati termékeken alapuló étrendet, számos súlyos mellékhatást tapasztalt - írja a Sports.kz.

Arra a következtetésre jutott, hogy az étrend által okozott tartós ketózisos állapot negatív hatással volt a szervezetére. Alvászavarokat, szívdobogást, izomgörcsöket és csökkent tesztoszteronszintet tapasztalt.

A húsevő diéta olyan étkezési rendszer, amely kizárólag állati eredetű termékeken, például húson, halon, tojáson és állati zsiradékokon alapul, esetleg néhány alacsony laktóz tartalmú tejtermékkel kiegészítve. Az étrendet magas fehérje- és zsírtartalom jellemzi, szénhidrátot azonban gyakorlatilag nem tartalmaz.

Míg egyes tanulmányok szerint az ilyen diéta előnyös a fogyás szempontjából, mivel a fehérje képes meghosszabbítani a jóllakottságot, a szakértők figyelmeztetnek a lehetséges egészségügyi kockázatokra. Az étrend magas zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.

Emellett a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék kerülése a szervezet normális működéséhez szükséges fontos vitaminok és ásványi anyagok hiányához vezethet. A rosthiány emésztési problémákat is okozhat.

Kapcsolódó írásaink