Életmód

Soha ne tegye ezt a burgonyával főzés előtt

Emiatt a kis hiba miatt nem lesz ízletes

A Sports.kz. egy gyakori hibáról számolt be a burgonya főzésénél.

Soha ne tegye ezt a burgonyával főzés előtt
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az otthoni szakácsok körében gyakori gyakorlat, hogy a burgonyát főzés előtt felszeletelik. Logikusnak tűnik: a kisebb darabok gyorsabban megfőnek. A profi szakácsok azonban szinte soha nem teszik ezt, és ennek jó oka van. Ezeket említi a pixelinform.com.

A vágás hatása a főtt burgonya minőségére

A burgonya főzés előtti felszeletelése jelentős keményítőveszteséget eredményez. A keményítő kulcsszerepet játszik a főtt burgonya állagának és ízének kialakításában. Ez felelős az omlós és kellemes állagért. Amikor a burgonyát szeletelve főzzük, a keményítő a vízbe kerül, így a burgonya vizes, puha, gyakran egyszerűen pépes lesz. Meg kell jegyezni, hogy a szeletelt burgonya főzésével járó időnyereség minimális – mindössze néhány perc, ami nem éri meg az íz és az állag elvesztését.

Az egész burgonya főzése lehetővé teszi, hogy a gumóban lévő keményítő maximális mennyiségét megőrizze. A keményítő és más tápanyagok megőrzésével a főtt egész burgonya íze markánsabb és intenzívebb. Az egész gumók a főzés során jobban megőrzik alakjukat, és kevésbé valószínű, hogy átfőnek, még hosszabb főzés esetén is.

Bár a burgonya főzés előtti felszeletelése gyorsabb főzési módnak tűnhet, ez a módszer elrontja a kész ételt.

Kapcsolódó írásaink