Életmód

Ezért tegyünk babérlevelet a gabonafélékbe

Kevés ember tud erről a titokról

Egy hétköznapi fűszer, amelyet az ételek ízesítésére szoktunk használni, segít megszüntetni egy komoly problémát a konyhában – számol be a Sports.kz .

Ezért tegyünk babérlevelet a gabonafélékbe
A babérlevélnek hangulatjavító hatása is lehet
Fotó: NorthFoto

A legtöbb háziasszony és házigazda megszokta, hogy legalább némi alapkészletet tart otthon az alapélelmiszerekből. Ez különösen igaz az olyan „stratégiai árukra”, mint a gabonafélék, tészták, liszt és hasonlók. A hosszú tárolás során azonban egy komoly probléma merülhet fel – fennáll a gabonafélékben és más termékekben szaporodó bogarak veszélye. A bogarak a konyhában sajnos nem ritkák. Ezért jobb, ha előre tudjuk, mit kell tennünk a gabonafélékben lévő bogarak megjelenésének megelőzése érdekében. Könnyebb megelőzni egy problémát, mint később megpróbálni kijavítani.

Ami ugyanis elriasztja a bogarakat, az mindig csak „az orrunk előtt van”. Ezzel a problémával segít megbirkózni a babérlevél.

A háziasszonyok elsősorban sokoldalúsága miatt szeretik ezt a fűszert. Hiszen nemcsak az, hogy néhány ilyen levél nagyon ízletessé tehet egy ételt, hanem a segítségükkel sok más háztartási problémát is megoldhat. Nem kivétel ez alól az a probléma sem, hogy hogyan lehet kiszedni a bogarakat a konyhaszekrényből.

A babérlevél elriasztja a különböző bogarakat, amelyek „engedély nélkül élhetnek” a grízben. Ezért érdemes a vásárlás után legalább egy ilyen levelet tenni a dara tárolására szolgáló edényekbe. Akár többet is tehet, a hatás még jobb lesz. De ezt a mennyiséget az edény méretétől függően számítsa ki.

Ebben az esetben ne féljen a gabona ízbeli jellemzői miatt – a babérlevél, bár erős szaga van, nem befolyásolja a termék ízét.

A bogarak megjelenésének elkerülése érdekében is érdemes még egy szabályt betartani. Közvetlenül a dara megvásárlása után jobb, ha egy időre a fagyasztóba tesszük – ha vannak a termékben bogárlárvák, azok elpusztulnak az ilyen alacsony hőmérséklettől. Elég, ha a darát legalább néhány napig a fagyasztóban tartjuk.

Mi a teendő, ha a bogarak már megjelentek?

1. Az első teendő, hogy kidobjuk az összes fertőzött gabonafélét.

2. Azokat, amelyek „tisztának” tűnnek, vagy a sütőben kell szárítani, vagy néhány napra a fagyasztóba kell tenni. Hiszen az, hogy a bogarak nem látszanak, nem jelenti azt, hogy biztosan nincsenek ott.

3. A gabonaféléket jól záró fedéllel ellátott edényekben kell tárolni. Ebben az esetben a hívatlan vendégeknek kevesebb esélyük lesz bejutni, és ha néhány edényben mégis ott vannak, nem tudnak gyorsan átjutni más edényekbe.

4. Ha kár lenne kidobni a darát, de bogarakat lát benne, felmelegítheti a sütőben, vagy lefagyaszthatja a fagyasztóban. Ezután öblítste le felhasználás előtt. A bogarak e művelet során lebegni fognak, és a vízzel együtt egyszerűen le lehet ereszteni azokat.

5. A polcokat többször jól át kell mosni ecetes vizes oldattal. Ilyen oldat helyett használhat speciális fertőtlenítőszereket is.

Fontos megjegyezni, hogy a gabonaféléket még a vásárlás előtt meg kell vizsgálni a boltban. Így nem viszünk haza „hívatlan vendégeket”.

Kapcsolódó írásaink