Életmód

Miért nem szabad soha citromot dobni a forró teába

A citrom hozzáadása a forró teához egészséges szokásnak tűnik

A citrom hozzáadása a forró teához egészséges szokásnak tűnik – írja a Sports.kz.

Miért nem szabad soha citromot dobni a forró teába
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A citromos tea már régóta népszerű ital az egészséges életmód hívei körében. A citrom hozzáadását a teához a gyümölcs C-vitamin-tartalma miatt tartják előnyösnek. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ital magas hőmérséklete elpusztíthatja az értékes anyagokat, különösen az aszkorbinsavat. A népszerű YouTube-blogger, Natalia Mazurik és dr. Eric Berg a saját csatornáján, a „Dr. Eric Berg DC” című videóban elmagyarázta, hogyan kell helyesen inni a teát citrommal.

A citrom 100 g-onként körülbelül 40 mg C-vitamint tartalmaz, ami kiváló forrása ennek a fontos elemnek. Azonban, ahogy dr. Eric Berg rámutat, van egy fontos feltétel azzal kapcsolatban, hogyan kell a citromot fogyasztani, hogy hasznos legyen.

„A C-vitamin nagyon érzékeny a hőre, és már 30 °C-on elkezd lebomlani. 60 °C-on a vitamin szerkezete jelentős károsodáson megy keresztül, 190 °C-on pedig szinte semmi sem marad belőle” – jegyzi meg.

A C-vitamin mellett a magas hőmérséklet negatívan hat a B-vitaminokra, például a B1- és B5-vitaminokra is. Ez egy újabb érv a nyers élelmiszerek fogyasztása mellett.

Dr. Berg azt javasolja, hogy hagyjuk a teát lehűlni, mielőtt citromot adnánk hozzá, hogy minden jótékony tulajdonsága megmaradjon.

Natalia Mazurik ételblogger Instagram-posztjában megerősíti, hogy a citrom hozzáadása a forró italokhoz megfosztja a savanyú gyümölcsöt fő értékétől, a C-vitamintól. „A hasznos anyagok megőrzése érdekében jobb, ha nyersen fogyasztjuk a citromot, anélkül, hogy meleg vagy forró vizet öntenénk rá” - tanácsolja.

A táplálkozási szakértő példát is hoz: „100 gramm citrom 40 mg C-vitamint tartalmaz. Miután öt percig forró vízben áztattuk, ebből a vitaminból csak 1,31 mg marad.”

Adhatunk-e citromlevet a teához

Egy másik fontos szempont az orvos szerint a pasztőrözött citromlé, amelyet gyakran árulnak a boltokban.

„A pasztőrözés elpusztítja a természetes C-vitamint, és csak a szintetikus aszkorbinsav marad, amelynek nem ugyanaz a hatása. Tehát ha maximalizálni akarjuk az előnyöket, használjunk friss citromot” – jegyzi meg dr. Berg.

Miért jó, ha citromot adunk a teához

A C-vitamin pusztulása ellenére a citrom még mindig jótékony hatású. A citromsav, amely még melegítéskor is megmarad, segít megvédeni az értékes fitonutrienseket, például a katechineket.

„A katechinek a teában található antioxidánsok. A citromsav akár 80 százalékban megőrzi ezeket a fitonutrienseket, amelyek normál esetben az emésztés során megsemmisülnek” – magyarázza dr. Berg.

Miért érdemes citromos teát inni – mit tesz a citrom hozzáadása a teához?

Ha meg akarja őrizni a citromban lévő C-vitamint, tartson be néhány egyszerű szabályt. Először is hagyjuk a teát 60 fok alá hűlni, és csak ezután adjuk hozzá a citromot. Alternatív megoldásként a citromot a teától külön is fogyaszthatja.

„Ha egy szelet friss citromot fogyaszt, akkor annak minden jótékony tulajdonságát teljes mértékben megkapja” – jegyzi meg Mazurik.

Hogyan kell helyesen fogyasztani a citromot – hogyan kell helyesen inni a teát citrommal?

A maximális előnyök megőrzése érdekében hagyja kihűlni a teát. Adjon citromot a meleg, nem forró teához. A citromot külön fogyassza. Fogyasszon friss gyümölcsöket és zöldségeket. Így veszteség nélkül juthat természetes C-vitaminhoz.

Kapcsolódó írásaink