Életmód
Ez a kilenc élelmiszer csökkenti a haspuffadást
A puffadás az egyik leggyakoribb emésztőrendszert érintő panasz

A puffadás általában magától elmúlik, de megfelelő táplálkozással felgyorsíthatjuk, sőt meg is előzhetjük ezt a zavaró és kellemetlen tünetet.
1. Gyömbér
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, és nagyon jó természetes puffadáscsökkentő. Egy zingibain nevű emésztőenzimet tartalmaz, amely segít a szervezetnek lebontani a fehérjéket. A kutatások szerint a gyömbér nyugtató hatással van az emésztőrendszerre, mivel csökkenti a nyelőcső alsó részének nyomását, és csökkenti a görcsöket és a puffadást. Kiválóan lazítja a belek görcseit, csökkenti a vastagbél gyulladását, ami elősegíti, hogy az elfogyasztott étel könnyebben áthaladjon a szervezetén, és ezáltal csökkenjen a puffadás és a gázképződés.
2. Édeskömény
Az édeskömény természetes vízhajtó, így segíthet a bélgázok száműzésében is. Az édeskömény magban található anetol, fenchone és ösztragol vegyület görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik , amelyek ellazítják a bélizmot, és lehetővé teszik a gázok szabad távozását. Az édeskömény az emésztés javításával is csökkentheti a puffadást és a gázképződést. Az édeskömény teaként fogyasztva is hatásos, de salátákhoz is adhatjuk.
3. Banán
A puffadás egyik típusa, amikor a szervezetben felhalmozott víz áll a panaszok háttérben. Részben az okozza a víz visszatartását a szervezetében, hogy túl sok a nátriumbevitel, miközben kevés a kálium, amely segíti a nátrium és a víz távozását. Ezért fontos ilyenkor káliumban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Egy banán természetesen nem szünteti meg varázsütésre a puffadást, de segíthet a panaszok csökkentésében.
4. Citrom
A citromlé savasságában nagyon hasonló a gyomor emésztőnedvéhez, így segíthet enyhíteni a puffadást és az emésztési zavarok egyéb tüneteit. Ha citromos vizet iszunk, nemcsak olyan savakat juttatunk a szervezetünkbe, amelyek segítik a gyomor-béltraktus működését, hanem hidratáljuk is a szervezeted. Egy 2022-es tanulmány szerint a citromban lévő citromsav növeli az emésztőfolyadék mennyiségét a szervezetben, így a gyomor könnyebben dolgozik.
5. Ananász
A finom gyümölcsben található bromelain nevű enzim elősegíti az emésztést azáltal, hogy lebontja a gyomorban lévő fehérjéket, amelyek egyébként puffadást okozhatnak.
6. Articsóka
Az articsóka rostban gazdag, így segít megelőzni, hogy már a bélben erjedni kezdett táplálék következtében meginduljon a gázképződés. Az articsóka nemcsak segít „kipucolni” a beleket, hanem elősegíti a bélrendszerben lévő jó baktériumok szaporodását, ezzel is enyhítve az emésztési zavarok okozta puffadást.
7. Görögdinnye
A görögdinnye rengeteg fitokemikáliát, például C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, amelyek a kutatások szerint megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását és csillapítják a gyulladások által kiváltott puffadást.
8. Édesburgonya
Nátriumban és egészséges szénhidrátokban gazdag, tele puffadásgátló rostokkal. Ezenkívül rengeteg benne az antioxidáns béta-karotin, amely támogatja a szem és a bőr egészségét. Sütve, főve önmagában, vagy köretként is nagyon finom.
9. Menta
A menta javítja az emésztést, akár teaként fogyasztjuk, akár kapszula formában. A legtöbb kutatás a borsmentaolaj hatását vizsgálta, de ha mentalevelet rágcsálunk étkezés után, biztosan segíteni fog az emésztésben.