Életmód

Hogyan tegyük édessé a savanyú mandarint?

Mindössze fél perc kell hozzá

Néha előfordul, hogy az illatos és gyönyörű mandarinról kiderül, hogy savanyú. Azonban nem feltétlenül kell cukor ahhoz, hogy megváltoztassa az ízét – írta a Glavred.info.

Hogyan tegyük édessé a savanyú mandarint?
A mandarin Dél-Kínából érkezett Európába a 19. században
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Turiot/Roulier

Egyetlen szilveszteri ünnepség sem teljes finom mandarin nélkül. Néha azonban még a tökéletesnek tűnő mandarin is savanyúnak bizonyulhat, ami igazi csalódás.

Miért lehet savanyú a mandarin?

A mandarin ízét számos tényező befolyásolja, különösen a cukortartalom. A mandarin savanyú íze függhet a fajtától is.

Egy másik ok lehet a túl korai betakarítás. Néha annak érdekében, hogy a gyümölcsöt könnyebb legyen egyik országból a másikba szállítani, még érés előtt leszedik. Ennek következtében a gyümölcsöknek nincs idejük elég cukrot „felhalmozni”.

Hogyan lehet a mandarint újra édesség tenni?

Ahhoz, hogy gyorsan élvezhesse az édes mandarint, tegye a gyümölcsöt a mikrohullámú sütőbe harminc másodpercre. A gyümölcs gyors felmelegedése bizonyos kémiai folyamatokat indít el a levében, amelyek édesebbé teszik a mandarint – számolt be róla az orosz portál.

A szakértők megjegyzik, hogy a mandarint mikrohullámú sütés után azonnal meg kell enni, miután kihűlt. Végtére is a gyümölcs ilyen „feldolgozás” után nem alkalmas hosszú távú tárolásra.

A következő módszer egyszerű, de valamivel hosszabb ideig tart.

A mandarinok ízének javításához csak meleg vízre lesz szüksége.

Merítse 45 fokos vízbe a mandarinokat tíz-tizenöt percre. Ezután egy-két percig hideg vízbe kell helyezni a gyümölcsöket.

Ha sokkal több ideje van, akkor a mandarinokat az ablakpárkányra vagy más olyan helyre teheti érlelésre, ahol éri a napfény.

Kapcsolódó írásaink