Életmód
Elég mikrózni a virslit vagy főzni kell?
A virsli a legnagyobb mennyiségben vásárolt termék a feldolgozott húskészítmények között
A virsli a legnagyobb mennyiségben vásárolt termék a feldolgozott húskészítmények között. Népszerűségét annak köszönheti, hogy sokféleképpen elkészíthetjük és fogyaszthatjuk – de a legegyszerűbb és leginkább kedvelt módja, ha forró vízben, pár perc alatt megfőzzük. Vannak azonban, akik a mikrózásra esküsznek, mert ez tűnik a legegyszerűbbnek – de vajon elég biztonságos is?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Facebookon tette közzé az ezzel kapcsolatos állásfoglalalását, miszerint
„A virsli főzése tulajdonképpen a felmelegítést jelenti, amely során egy-két percig javasolt forrásban lévő vízben tartani, ezzel elkerülve, hogy kifőjenek belőle az ízanyagok. Mivel a virsli hőkezelt, azaz főtt termék, ezért élelmiszerbiztonsági szempontból nem jelent kockázatot, ha a fogyasztó nem főzi át teljesen, vagy akár csak mikrohullámú sütőben melegíti fel. A legjobb érzékszervi tulajdonságok eléréséhez minden termék esetén javasolt a gyártó által a címkén feltüntetett elkészítési javaslatot követni.”