Életmód

Tényleg megelőzhető a másnaposság?

Csak egy kanál

A másnaposság ellenszerének keresése szinte egyidős az alkohollal. Számos gyógymódot szerezhetünk be, de a hatékonyságukra vonatkozó tudományos bizonyítékok egyelőre hiányoznak. Nemrégiben azonban figyelmet kapott az az elképzelés, miszerint ha az alkoholfogyasztás előtt megeszünk egy kanál olívaolajat, az megelőzheti a másnaposságot – írta meg az Origo.

Tényleg megelőzhető a másnaposság?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Daniel Vogl

Az olívaolaj ötletét olyan személyiségek népszerűsítettek, mint Benny Blanco zenei producer (aki a The Tonight Show Starring Jimmy Fallon című műsorban beszélt róla), amely szerint az olívaolaj bevonja a gyomrot és lassítja az alkohol felszívódását, ezáltal csökkentve a másnaposság tüneteit. Talán csábítóan hangzik, de tudományosan még nem igazolták, és csak szkepticizmussal érdemes tekinteni rá.

Az olívaolajos „trükk” mögött az az elmélet áll, hogy magas zsírtartalma bevonatot képez a gyomornyálkahártyán, ami lelassítja az alkohol felszívódásának sebességét a véráramba. Ez a lassabb felszívódás állítólag csökkenti a másnaposság intenzitását – mondta Justin Stebbing, az Anglia Ruskin Egyetem orvosbiológiai tudományok professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: bár igaz, hogy a zsíros ételek bizonyos mértékig késleltethetik az alkohol felszívódását, ennek a taktikának a hatékonysága mégis kissé kétséges.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, az alkohol felszívódása elsősorban a vékonybélben történik és csak körülbelül húsz százaléka szívódik fel a gyomorban.

Ez azt jelenti, hogy még ha az olívaolaj le is lassítja a gyomorban a kezdeti felszívódást, az alkohol nagy része akkor is felszívódik az emésztési folyamat későbbi szakaszában. A másnapos tüneteknek, mint például a kiszáradás, a fejfájás és az émelygés ezenkívül a szervezet anyagcseréje vagy az alkohol természetes lebomlása (amely során a máj kémiailag megváltoztatja azt a saját fehérjerendszere segítségével) az elsődleges oka. Az olívaolaj azonban nem befolyásolja az anyagcsere-folyamatot olyan módon, hogy az komolyan megváltoztathatná a másnaposság kimenetelét.

A másnaposság megelőzésének átfogó megközelítése több tényezőt foglal magában, például a folyadékpótlást, a táplálkozást és az alkoholfogyasztás mérséklését. A tudósok úgy vélik: bár az olívaolaj hozzájárulhat az alkohol felszívódásának kismértékű lassításához, ez messze nem jelenthet átfogó megoldást.

Azt javasolják, hogy ahelyett, hogy az olívaolajra hagyatkoznánk, számos jól bevált módszer létezik a másnaposság megelőzésére vagy a tünetek enyhítésére:

  • Hidratálás: a dehidratáció nagyban hozzájárul a másnaposság tüneteihez; az alkoholfogyasztás előtt, közben és után víz fogyasztása segíthet a hidratáltsági szint fenntartásában és a másnaposság súlyosságának csökkentésében.
  • Táplálkozás: egy tápláló étel elfogyasztása ivás előtt hatékonyan lassíthatja az alkohol felszívódását; a fehérjében, zsírokban és összetett szénhidrátokban gazdag ételek enyhíthetik az alkohol hatásait.
  • Mértékletesség: a másnaposság megelőzésének leghatékonyabb módja a mértékletes ivás; a korlátok felállítása és az alkoholfogyasztás ütemezése jelentősen csökkentheti a másnaposság kockázatát.
  • Tápanyagok pótlása: alkoholfogyasztás után az elvesztett elektrolitokat pótló és alapvető tápanyagokat biztosító ételek és italok fogyasztása segíthet a szervezetnek a regenerálódásban; ide tartoznak az olyan lehetőségek, mint a sportitalok, gyümölcsök és zöldségek.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy néhány embernél tényleg működik az olívaolajos módszer. Legalábbis a saját bevallásuk szerint.

Kapcsolódó írásaink