Életmód
Népszerű étel, ami véd az Alzheimer-kórtól
A magas koleszterintartalmú élelmiszerek nem mindig jelentenek rosszat a szervezetnek vagy az agynak
Ennek egyik oka a magas koleszterinszint – írja a Sports.kz.
A Nutrients című folyóiratban nemrégiben közzétett, tizenhét tanulmány metaanalízise szerint a magas plazmakoleszterinszint a középkorúaknál csaknem háromszorosára növeli az enyhe kognitív károsodás és az Alzheimer-kór későbbi években jelentkező kockázatát. A magas koleszterintartalmú tojás fogyasztása azonban éppen ellenkezőleg, javítja az agyműködést.
Egyes tanulmányok szerint a koleszterinben gazdag ételek rossz hatással vannak a kognitív funkciókra. A tojással azonban nem ez a helyzet. Bár ebben is magas a koleszterintartalom, gazdag forrása a fehérjéknek, aminosavaknak, kolinnak és karotinoidoknak, például a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyek nélkülözhetetlenek az agy egészségének megőrzéséhez.
Egy 17 éven át 1515 idős ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy azok a férfiak, akik több tojást fogyasztottak, jobb általános, rövid és hosszú távú memóriával rendelkeztek.
Ugyanebben a vizsgálatban továbbá azok az 50 és 85 év közötti, memóriaproblémákkal küzdő idősebb felnőttek, akik 12 héten keresztül kolin-kiegészítőket (amelyek a tojásban találhatók) szedtek, a tesztek után jelentős javulást mutattak a kognitív képességekben.
Egy új tanulmány bizonyítja, hogy a magas koleszterintartalmú élelmiszerek nem mindig jelentenek rosszat a szervezetnek vagy az agynak.