Életmód

Hogyan igyon kávét, hogy elkerülje a sárga foltokat és a lepedéket a fogain?

A szakember tanácsai

A kávénak számos egészségügyi előnye van, de a fogakra is káros lehet. A fogorvos elmondta, mit kell tennünk az ital fogyasztása után, hogy elkerüljük a negatív hatásokat – erről az RBC-Ukrajna (Styler projekt) számolt be az Egészségügy honlapra hivatkozva.

Hogyan igyon kávét, hogy elkerülje a sárga foltokat és a lepedéket a fogain?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

A kávé savas, ami azt jelenti, hogy tönkreteheti a fogzománcot, vagyis a fog külső rétegét.

Augusto Robles fogorvos szerint a kávé fogakat károsító vagy elszínező képessége valójában két dologtól függ: az expozíció időtartamától és gyakoriságától.

Az expozíciós idő attól függ, hogy mennyi ideig isszuk a kávét. Ha lassan, a kortyok között szüneteket tartva isszuk, a fogak újra és újra ki lesznek téve a savnak és a csersavnak.

„A hosszú távú expozíció soha nem teszi lehetővé, hogy a nyál teljesen semlegesítse a savakat a szájban” – mondta Robles.

A nyál a szájüreg egyik fő mechanizmusa a fogszuvasodás megelőzésére. De ha gyakran és lassan isszuk a kávét, a nyál nem képes azt teljesen kimosni. Ha pedig az ital cukrot és tejszínt tartalmaz, az növelheti a zománc károsodásának és a fogszuvasodásnak a kockázatát.

A kávé elszínezi a fogakat

A fogak sok rétegből állnak. Robles szerint a külső rétegekben apró kiemelkedések és pórusok vannak, ahol a maradványok felhalmozódhatnak. Bármi, ami tanninokat tartalmaz, például a vörösbor, a szójaszósz, a kávé vagy a tea, felhalmozódhat ezeken a kiemelkedéseken, és elszínezheti a fog felszínét. Szerencsére nem hatolnak be nagyon mélyre.

Ezért, ha kávé után fogat mos, a legtöbb festékanyagot eltávolíthatja.

A kávéfogyasztás előtti fogmosás megfosztja a fogakat a nyál védőrétegétől. Ha ez a nyál jelen van, segíthet semlegesíteni a fogfelszínre jutó savakat.

Ha kávézás előtt mégis fogat mos, várjon 15 percet az első korty elfogyasztása előtt, hogy a nyálgátló réteg újra felépülhessen.

A kávé fogyasztása utáni fogmosás ideális a sötét foltok megelőzésére. Várjon azonban 20 percet.

„A fogak felszínét a kávé után a sav felpuhítja. Ha utána fogat mosunk, károsíthatjuk a fogszerkezetet” – tette hozzá az orvos.

Hogyan igyuk a kávét, hogy elkerüljük a károsodást?

Igya meg gyorsan

Nem kell az egész csésze kávét néhány perc alatt meginni, de inkább próbáljon meg 30 percig kávézni, mint több órán keresztül.

Helyettesítse a kávét teával

A zöld teára való áttérés is pozitív lépés lehet az általános szájhigiéné szempontjából. Egy 2018-as nagyszabású tanulmány szerint azok a japán idősebb felnőttek, akik gyakran fogyasztottak zöld teát, nagyobb valószínűséggel rendelkeztek jobb szájüregi egészséggel, mint azok, akik a kávét választották.

Használjon szívószálat

A szívószál nagyszerű módja annak, hogy csökkentse a kávé és a fogak érintkezését. Csak arra ügyeljen, hogy úgy helyezze el, hogy az elülső fogai mellett legyen.

Kerülje a cukrot

Ha cukrot ad a kávéhoz, az növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ha minden nap cukros kávét iszik, érdemes leszoknia erről a szokásáról.

Alternatívaként a cukrot helyettesítheti mesterséges édesítőszerrel.

Öblítse ki a száját vízzel

Miután megitta a kávéját, öblítse ki a száját vízzel. Ez nemcsak a foltokat okozó csersavak egy részét mossa ki, hanem segít semlegesíteni a szájban lévő savakat is. Így a sérült zománc eltávolítása nélkül tud fogat mosni.

Kapcsolódó írásaink