Életmód

„Erősebb, mint az aszpirin”

Nem mindegy, mit eszünk

A vérrög a stroke kialakulásának egyik vezető oka, amely ma már egyre gyakoribb a fiatalok körében is. Az orvosok ezt a Covid–19 hatásának tulajdonítják. Az egészséges életmód és bizonyos élelmiszerek étrendbe való beiktatása azonban valóban életet menthet. Evgeny Arzamasov orvos, táplálkozási szakértő, nutriciológus olyan termékeket azonosított, amelyek hatékonyan hígítják a vért – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

„Erősebb, mint az aszpirin”
A vérrög a stroke kialakulásának egyik vezető oka
Fotó: Phanie via AFP/Burger

Az orvos által elsőként megnevezett termék a tőkehalmáj, amely hyparint tartalmaz, amely egy véralvadásgátló – éppen az az anyag, amely közvetlenül hígítja a vért, és megakadályozza a véralvadást. Az orvos szerint elegendő hetente egy-két alkalommal 50–70 grammos adagokban tőkehalmájat fogyasztani.

Ezenkívül az orvos azt ajánlja, hogy a menüjébe építsen be minőségi zöld teát is. Ez rutint tartalmaz, amely erősíti az érfalakat, és befolyásolja a vérlemezkék aggregációját, így azok kisebb valószínűséggel tapadnak össze. Arzamasov azt ajánlja, hogy naponta fogyasszunk egy bögre zöld teát, hogy csökkentsük a trombózis kockázatát.

A pulyka, amely taurint tartalmaz, egy olyan savat, amely támogatja a vér normális állapotát, szintén előnyös. Ajánlott továbbá a cseresznye fogyasztása, amely a vérképzés szempontjából előnyös kumarinokban gazdag. Fontos, hogy mindezen termékek hatékonyságának maximalizálása érdekében több tiszta vizet igyunk.

Kapcsolódó írásaink