Életmód

Amikor a rántotta rákot okozhat

Így készítsük el helyesen

A tojás nagyon hasznos élelmiszer, amelyet mindennap lehet és kell is fogyasztani – mondta a táplálkozási szakértő a Daily Mailnek, számol be a Sports.kz.

Amikor a rántotta rákot okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Rendszerint a tojásból készült ételeket választjuk reggelire. Ha azonban helytelenül készítjük el, növelhetjük a rák kialakulásának kockázatát - mondta Angel Luk kanadai táplálkozási szakértő.

A szakember szerint a magas hőmérséklet hatására a tojásban oxiszterolok képződhetnek. Ezek a kémiai vegyületek gyulladást okozhatnak a szervezetben, és megvastagíthatják az artériákat.

Az oxiszterolok akkor képződnek, ha a tojást hosszú ideig 176 Celsius-fok feletti hőmérsékletnek tesszük ki. Egy normál serpenyőt akár 180 Celsius-fokra is fel lehet melegíteni. Így – mutatott rá Angel Luk – a túlhevített tojás sárgája komoly egészségkárosodást okozhat.

A tudósok szerint az oxiszterolok 22 százalékkal növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, hozzájárulhatnak a koleszterin felhalmozódásához, negatívan befolyásolják a szív és az erek állapotát.

„A tojás magas hőmérsékleten történő sütése nagyobb valószínűséggel termel oxiszterolokat. A tojás körülbelül öt perccel a magas hőfokon való főzés megkezdése után már súlyosan túlfőttnek számít” – mondta a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink