Életmód
Ezért tesznek sokan egy érmét a mélyhűtőbe
A közösségi médiában terjedő új trend segít kiszűrni a veszélyes élelmiszereket

Az ötlet kivitelezéséhez töltsön meg félig egy poharat vízzel, és tegye a fagyasztóba! Amikor a víz megfagyott, dobjon rá egy érmét, majd tegye vissza a fagyasztóba! Ha legközelebb kinyitja a fagyasztó ajtaját, és azt látja, hogy az érme csak egy kicsit süllyedt le, akkor előfordulhat, hogy áramszünet volt, de a fagyasztó nem volt sokáig kikapcsolva, így a benne lévő étel nyugodtan fogyasztható. Ha viszont a pénzdarab a pohár alján van, akkor valószínűleg ki kell dobni az ételeket. Bár a módszer eléggé elterjedt az interneten, nem feltétlenül ez a legmegbízhatóbb módszer az élelmiszer-biztonságra.
A Nebraskai Egyetem kutatói szerint az egyik egyszerű trükk az, ha néhány jégkockát egy lezárt műanyag zacskóba vagy tartályba teszünk. Ha a jégkockák úgy maradnak, ahogy voltak, a fagyasztó nem kapcsolt le, vagy csak nagyon rövid ideig volt áram nélkül. Ha viszont a jégkockák elolvadtak, vagy helyükre nagyobb jégdarabok kerültek, akkor a fagyasztó hosszabb ideig volt kikapcsolva. Ebben az esetben már nem ajánlott elfogyasztani a mirelit ételeket.
Egyes élelmiszerek – például a fagylalt esetében – a jégkristályok arra utalnak, hogy a fagyasztó kiolvadt, és a desszertet ki kell dobni. Ugyanez vonatkozik a penészgombára vagy bármilyen rossz szagra is – ha ilyet tapasztal, akkor se fogyassza el a fagyasztott ételeket! Az ételmérgezés lehetősége tényleg nem éri meg a kockázatot.